Identifiera kolhydrater och protein - Labbrapport i Naturkunskap

5,03 5,03 5,03 5,03 5,03 5,03 (38 bedömningar)

Utbildning

Gymnasieskola Årskurs 3

Ämne

Annat

Betyg

MVG

Antal sidor

6

Antal ord

2039

Filformat

PDF

Identifiera kolhydrater och protein - Labbrapport i Naturkunskap

En laborationsrapport vars syfte är att undersöka hur man identifierar kolhydrater och proteiner i olika matvaror. Uppsatsen svarar på hur det går till och vad som händer.

Lärarens kommentar
Här har du lagt ner ett gediget arbete med denna laboration och lyckats påvisa både kolhydrater och proteiner. Bra att du även lyckas få till en rödfärgning i försöket.

Innehåll
- Syfte
- Försök 1: Hur man kan kontrollera om matvaror innehåller stärkelse med hjälp av Jodopax
- Hypotes
- Slutsats
- Felkällor

- Syfte
- Försök 2: Att tillverka potatismjöl
- Hypotes
- Slutsats
- Felkällor

- Syfte
- Försök 3: Undersöka vilka matvaror som innehåller stärkelse
- Hypotes
- Slutsats
- Felkällor

- Syfte
- Försök 4: Göra redning med potatismjöl, och jämföra kokt redning och icke kokt redning för att upptäcka eventuell skillnad
- Hypotes
- Slutsats
- Felkällor

- Syfte
- Försök 5: Att ta reda på varifrån ost och mesost kommer ifrån
- Hypotes
- Slutsats
- Felkällor

- Syfte
- Försök 6: Att tillverka filmjölk
- Hypotes
- Slutsats
- Felkällor

- Kemikalier som användes i försöken
- Material som användes i försöken
- Matvaror som prövades i stärkelseförsöket
- Matvaror som prövades i proteinförsöket

Utdrag
"Kemikalier som användes i försöken var:
Kopparsulfat och natriumhydroxid.
Lösning A som nämns ovan består av 1 matsked kopparsulfat och 2 dl vatten.
Lösning B består av 1 dl vatten, 2 matskedar natriumhydroxid och 2 matskedar vinsyra.

Material som användes vid försöken var:
Potatismjöl
Plastglas
Jodopax
Potatis
Rivjärn
Plastsked
Hushållssil;
Glasburk ca ½ liter;
Papptallrik flat
Ättika 24%
Melittafilter med tratt
Kryddburk
Lättmjölk
Vispgrädde
Kastrull
Spis
Måttsats: dl, matsked, tesked, kryddmått
Termometer
Mjölk

Försök 1:
Hur man kan kontrollera om matvaror innehåller stärkelse med hjälp av Jodopax

Jag rörde ut 1 tesked potatismjöl i 1 matsked vatten i ett litet plastglas. Därefter droppade jag i några droppar Jodopax och rörde om. Potatismjölsblandningen färgades starkt mörkblålila av Jodopaxen, vilket tyder på att potatisen innehåller stärkelse. Stärkelse reagerar på Jodopax genom att bli mörkblålila.

Jag skar en potatis mitt itu och droppade Jodopax på den skurna ytan. Potatisytan färgades mörkblålila, vilket tyder på att potatis innehåller stärkelse, se ovan.

Jag skalade den ena potatishalvan och rev den på ett rivjärn. Efter det vispade jag upp potatisrivet i ett litet plastglas med vatten. Jag hällde upp litet av potatisvattnet i ett annat plastglas och droppade i några droppar Jodopax vilket resulterade i att potatisvattnet färgades mörkblålila"... [läs mer nu]