Abort | Diskuterande text

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Grundskola Årskurs 9
 • Annat
 • Inget betyg givet
 • 4
 • 2346
 • PDF

Abort | Diskuterande text

Eleven har skrivit en diskuterande text om ämnet abort och lyfter fram olika synvinklar och argument för eller emot.
Notera att eleven går i årskurs 9 och att källor saknas.

Utdrag

Jag valde ämnet abort av intresse. Jag har själv varit med om att en kompis behövde göra en abort och det var helt och hållet rätt jag är för abort. Jag vet själv i vilken situation man är i och när man är 14 år är det inte meningen att man ska skaffa ett barn utan utbildningen och utan jobb det vore inte rätt för barnet. Det finns inte en chans att man kan ge ett barn vad det behöver om man inte har ett jobb. Vad får barnet för uppväxt om inte föräldrarna kan ta hand om det?

Vad finns det för alternativa abortmetoder? Det finns både kirurgisk och medicinsk abort. En medicinsk abort kan utföras upp till att kvinnan är i nionde veckan. Det går till så att kvinnan får ett piller som blockerar en hormon som heter progresteron. Bristen på hormonet gör så att moderkakan skrumpnar och fostret dör. Den andra metoden är den kirurgiska som också kallas skrapning. Denna metod utförs upp till att kvinnan är i tolfte veckan och går till så att man för i ett rör i livmodern som suger ut innehållet. Ingreppet måste utföras under narkos eller lokal bedövning det får kvinnorna välja själva. Abort efter den tolfte veckan görs en form av blandad medicinsk och kirurgiskt ingrepp. Om man ska göra en abort efter den artonde veckan krävs ett kejsarsnitt.

I dagens samhälle är det alldeles för många ungdomar som skaffar barn innan de har gått ut skolan och är alldeles för unga. Om man är ett barn själv är det inte lätt att ta hand om ett litet barn som kräver all tid. Det är därför som abort är en bra utväg. Man har ett val och det är nog väldigt många människor som är lyckliga över att man kan göra detta val. Den främsta anledningen till att det ska finnas och att det är bra är om man råkar ut för en sådan hemsk händelse som om att bli våldtagen och sedan leder det till att man blir gravid. Det kan man inte ens tänka sig hur det skulle kännas att bli påmind om den hemska händelsen varje gång man ser sitt barn. Det blir nog väldigt svårt att älska och ge den trygghet som ett barn behöver, att varje gång man tar i barnet ser man denna hemska händelse framför sig.
Jag har gjort en enkät undersökning om abort. På min enkät var det en fråga som löd är du för eller emot abort också hade jag ett fält för egna kommentarer. De flesta fyllde i dom egna kommentarerna. Jag gick runt här på vanstaskolan och valde spontant ut 30 killar och 30 tjejer i åldrarna 13-15 år som satt ute i korridoren. Jag blev väldigt bra bemött av de flesta, men till min stora förvåning var det många killar som avvisade enkäten och mig, fast att jag berättade att det bara var att kryssa i en ruta för.... Köp tillgång för att läsa mer

Abort | Diskuterande text

[7]
Användarnas bedömningar
 • 2015-10-09
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  Texten var väldigt bra skriven Jag tog en hel del inspirationer av denna texten och det hjälpte mig en hel del.
 • 2014-05-13
  Kort och bra beskrivning på solen och varför den är till nytta. Obs. inga källor
 • 2015-11-21
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
 • 2015-02-09
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  ...............................