Jämförelse av "Att döda" och "Att döda ett barn"

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 1
 • Svenska A
 • VG
 • 2
 • 994
 • PDF

Analys: Jämförelse av "Att döda" och "Att döda ett barn"

En kort, jämförande analys av de två novellerna "Att döda" (av Hjalmar Söderberg) och "Att döda ett barn" (av Stig Dagerman). Fokus ligger på novellernas språk och miljöbeskrivningar, samt deras olika skildringar av "att döda".

Studienets kommentar

Om du vill ha mer hjälp och inspiration hittar du Studienets analysmal här: Att döda ett barn | Novellanalys

Utdrag

Att döda – Språket är väldigt gammalmodigt och vissa ord är svåra att förstå. Novellen är skriven på sent 1800 tal och det märks i texten. Det som också gör att man kan se att den är gammal är hans leksaker han lekte med när han var liten. Det var bland annat en slangbåge. Nu för tiden är det nyare leksaker som oftast innefattar batterier eller någon typ av el/ström. Han nämner också att krigstillståndet har bredat sig över hans samvete då han begått mord. Det resultar jag i att han har vart ute i krig.
Här ser man tydligt att personen berättar ur hans synvinkel och han använder jag när han berättar. Han verkar vara en person som tänker till efter han har avslutat sin handling. Men jag tror också att han lärde sig något av de han gjorde och förhoppningsvis kommer han inte göra om det. Denna novell kan mycket väl vara verklighetstrogen, jag tycker inte att det är någonting i den som får mig att tänka på saker som kan ”flyga i väg” eller kännas som overkligt.

Att döda ett barn – Språket är betydligt mycket mdoernare än den andra novellen, men fortfarande så märks det att det inte är i nutid. Det fanns bilar, kameror och båtar, vilket också är ett bevis på att det är en lite mordernare tid än den förra.
Det är mycket glädje i novellen samtidigt som den senare blir mycket dyster och väldigt sorjlig. Jag tror att novellen väcker starka känslor hos många och får folk att tänka till lite extra när de är ute på vägarna.
Den här storyn skulle jag kunna tänka mig var påhittad även som den mycket väl kan vara sann. Den här novellen är nog mer än varning eller en lite upplysning och förmedlar varsamhet i trafiken.
I novellen är det en utomstående person som pratar om ca 5 personer. Det är en mamma, en pappa, ett barn, en man och mannens tjej. Karaktärerna beskriver inte så mycket hur de är som personer utan mer vad de gör under den fina morgonen. De är som helt vanliga personer som är glada och uppspelta att komma ut i det fina vädret, men samtidigt får man veta under hela berettälsen att mannen kommer att döda ett barn... Köp tillgång för att läsa mer

Jämförelse av "Att döda" och "Att döda ett barn"

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2015-05-03
  det är jääääääääääääääääääääääääääääääätebra
 • 2017-04-07
  Skriven av Studerande på Termin 11
  braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa