Buddhismen

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 1
 • Religionskunskap A
 • Inget betyg givet
 • 10
 • 2719
 • PDF

Buddhismen

Den här uppsatsen innehåller historien, eller vad man ska säga, om Buddhismen.

Innehåll

HISTORIA
Frågan är om Buddha var människa eller gud?
De fyra ädla sanningarna
Två buddhistiska huvudriktningar
En vandring mot målet
Vishet/kunskap
Etik
Meditation
regler som alla Buddhister bör följa:
regler som munkar bör följa:
Buddhistiska högtider:
Buddhistiska symboler:
Skillnader och likheter mellan religionerna buddhism och hinduism!
Buddhismen idag
Vad tycker jag om buddhismen?
Tempel och stupa!
källor:

Utdrag

För ungefär 2500 år sedan föddes det en pojke i Kapila vastu, som idag heter södra Nepal. Han fick namnet Siddharta Gautama, men senare så skulle hans namn bli Buddha. Han ville inte kalla sig själv som gud och de andra buddhisterna ville inte heller säga att han var som en gud. Han visste inte riktigt hur det var i det verkliga livet, men tillslut så insåg han hur det var.

Siddharta växte upp i ett palats med en kunglig familj, han var son till kung Suddhodana och hans fru Maya. Hans uppväxt präglades av lyx och njutning. Siddharta blev tillsagd av hans far att han aldrig skulle få gå utanför palatset, eftersom Suddhodana var rädd att Siddharta skulle ta illa tillmods av fattigdomen och det lidande han skulle få se, han kanske till och med skulle ge upp sitt sorgslösa liv för att istället bli en munk.

En dag då Siddharta var kring 20 år smög han ut ur palatset för att se hur det vanliga folket levde. På gatorna utanför palatset träffade han 4 stycken gestalter, han mötte nämligen en gammal man, en sjuk, en död och en asketisk munk. Siddharta kunde inte stå ut med att leva med alla denna smärta och lidande han fick se, så en dag lämnar han palatset med enkla kläder, han lämnar dessutom sin unga fru och deras lille son, för att till slut bli en hinduisk munk. Efter att Siddharta ha fått sett en vandrande sanningssökare beger sig han ut på gatorna och där möter han ett par ”heliga män” som sysslar med meditation och hård självdisciplin. Tillslut bestämmer han sig för att stanna kvar hos dessa asketer i sex år och åt tillslut bara på ett riskorn om dagen. Siddharta började testa meditationens väg, eftersom han inser att den plågade asketens väg inte var den rätta. Han kom till ett område som idag heter Bodh Gaya, där fanns ett fikonträd som kallas Bodhi. Där under sätter han sig kvar för att låta den kompletta insikten hamna till honom. Han fick kämpa mot mörkrets demon Mara, (härskare över lustarnas världar) för att han skulle kunna finna sanningen. Efter att han har suttit under trädet i ungefär två nätter så såg han sina tidigare liv framträda framför sig, och när den tredje natten kom fick han sin kompletta sanning. Han blev tillslut Buddha ”den upplyste”.
Men egentligen så vet man inte riktigt hur länge Siddharta satt under trädet, eftersom det står olika på alla ställen (internet, böcker m.m.). Den tid jag tog på hur länge han satt där, är ur boken... Köp tillgång för att läsa mer

Buddhismen

[14]
Användarnas bedömningar
 • 2012-04-24
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  Jättebra uppsats, särskilt i början med historian och det.
 • 2015-04-25
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  väldigt bra arbete, hjälpte mig mycket
 • 2017-01-02
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  väldigt bra och väl genomförd
 • 2016-01-19
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Uppsatsen var verkligen till hjälp!