Radio och andra elektriska apparater | Inlämningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Grundskola Årskurs 8
  • Teknik
  • MVG
  • 7
  • 1918
  • PDF

Radio och andra elektriska apparater | Inlämningsuppgift

En inlämningsuppgift där eleven dels ger information om radion och dels svarar på frågor om andra elektriska apparater.

Innehåll

Allmänt
Historia
Betydelse för samhället
Framtiden

Utdrag

Allmänt: (övrigt)

Som en inledning av denna fakta text, så skulle jag vilja berätta vad radio verkligen är. Egentligen är betyder ordet radio överföring av signaler med hjälp av elektromagnetiska vågor. Från sändare till mottagare.
När använder man radio då?
Jo, när man pratar i tex; mobilen, ser på teve och såklart när lyssnar på det som vi oftast kallar
radio.
Radion är en mycket viktig uppfinning som har kommit att betyda mycket för hela världens utveckling. Radion är inte bara den apparat som vi lyssnar till musik på, utan också när vi tittar på TV eller använder mobilen. Men jag har letat försökt hitta mest fakta efter den vi kallar vanliga radion.

Historia:

Innan radion uppfanns kunde man inte kommunicera på annat sätt än att stå och prata med en person. Under 1700-talet kunde de flesta inte läsa, så tidningar var det ingen direkt bra ide att meddela med. Det fanns en lag då som sa att man måste gå i kyrkan på vissa dagar i veckan, och då fanns det alltid en chans att man fick reda på saker som hade hänt genom själva kyrkan. Men annars hade man inte kommit särskilt långt inom utvecklingen av kommunikationer.
Men i mitten av 1800-talet gjorde Samuel Morse en viktig utveckling av telegrafen, som kom att betyda mycket för framtiden. Hittills hade telegrafen bara kunna ta emot och skicka signaler, men Morses telegraf kunde även ta emot och skriva ner små koder på .....

-----

10. Ungefär när började man använda elektricitet till något nyttigt?

Svar: År 1800 uppfann en italienaren Volta det första batteriet. Och under 1800-talet upptäckte man sedan successivt olika sätt att dra nytta av elektriciteten.

11. Nämn fyra grundläggande saker som vi kan få från elektriciteten.

Svar: Vi kan få rätt mycket, men dem grundläggande sakerna är: Ljud, ljus, värme och rörelse.

12. Vad menas med växelström?

Svar: Växelström betyder att det inte finns en pluspol eller en minus pol, utan att polerna hela tiden byter plats. Det gör bland annat att det är lättare att låta strömmen gå lång väg utan att man förlorar energi.

13. Varför vill man att strömmen ifrån kraftverken ska ha hög spänning?

Svar: För det går mycket lättare att transportera strömmen en lång väg utan att man förlorar..... Köp tillgång för att läsa mer

Radio och andra elektriska apparater | Inlämningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.