Entreprenörer | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Teknikprogrammet (före 2011) Årskurs 3
 • Annat
 • MVG
 • 9
 • 1725
 • PDF

Entreprenörer | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift om entreprenörer där eleven lyfter fram flera entreprenörer och deras väg till framgång.

Innehåll

Inledning
1. Entreprenör
2. Svenska Entreprenörer
2.1 Henrik Cedergren
2.2 Dan Broström
2.3 Axel Wenner-gren
2.4 Charlie Hansson
3. Bransher
3.1 Råvaror och energi
3.2 Kapitalintensiv processindustri
3.3 Media och marknadsföring
3.4 Producentvaruindustrin
3.5 Utbildning och forskning
3.6 Framtiden
4. Entreprenör för mig
5. Källförtecknin

Utdrag

1. Entreprenör
En entreprenör är en företagsam person. Ofta företagsgrundaren själv, eller en person som är arbetar hårt för att nå framgång. Han/hon gillar att hitta nya sätt att se på saken. Nya infallsvinklar. Entreprenören vill ofta ta utmaningar och se möjligheter där andra ser svårigheter. Han/hon gillar att vara kreativ och har förmågan att kunna utveckla idéer till fungerande ting. En framgångsrik entreprenör får en efterfråga på sin produkt, och kan på så sätt tjäna pengar.
2. Svenska entreprenörer
2.1 Henrik Cedergren
Henrik Cedergren. Ett okänt namn för många, men inom entreprenörsbranschen legendarisk. Det var tack vare Cedergren som Sverige är med och tampas med dem stora industriländerna inom telefoni, för det var nämligen han tillsammans med Lars Magnus Ericsson som skapade Ericsson.
Cedergren, som var tänkt att ta över sin fars juvelaffär, var färdigutbildad ingenjör redan vid 22 års ålder i det fattiga Stockholm. Han skapade tidigt ett eget företag inom byggnadsbranschen och fick utöver det sin fars juvelaffär två år senare. Det var en hektisk tid, och Cedergren fick efter att Graham Bell presenterat sin telefon i Stockholm, en idé om en telefonlinje mellan sitt hem butiken, för att enklare och på ett mer effektivt sätt sköta sina företag. Så småningom började en ny idé växa fram i hans huvud. Ett Sverige där alla skulle kunna koppla upp sig med varandra.
Cedergren kontaktade Lars Magnus Ericsson, och berättade om sina idéer. Efter några års slit startade de bägge två varsitt företag. Henrik Cedergrens företag sålde världens billigaste telefonabonnemang i Stockholm och senare i andra delar av världen, medan Lars Magnus Ericssons företag skapade hårdvaran.
2.2 Dan Broström
Den värmländske pojken Dan Broström, född 1870 i Kristinehamn, blev under sin levnadstid känd för att ha skapat det största rederiet i Sverige under sin period. Idéen fick han efter hans studier i Tyskland, då han märkte att Sverige behövde en betydligt större flotta när det gällde frakten av järnmalm som bröts Norrland. Eftersom han själv inte var särskilt intresserad av fartyg, skickade han sin far till London. Broströms far hade sedan... Köp tillgång för att läsa mer

Entreprenörer | Fördjupningsuppgift

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2015-05-24
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  ok, inte dålig men jag skriver detta bara för att få poäng!
 • 2011-10-07
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  nja inte helt innehållsrik och känns väldigt copy paste...