Jordbävningen på Haiti | Fördjupningsarbete

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 1
  • Geografi 1
  • MVG
  • 8
  • 2383
  • PDF

Jordbävningen på Haiti | Fördjupningsarbete

Ett fördjupningsarbete om jordbävningen på Haiti som inträffade år 2010. Eleven har svarat på följande frågeställningar:

• Hur gick jordbävningen till? (Ge även en kort beskrivning av området)
• Vilka är orsakerna bakom att naturkatastrofen inträffade just där?
• Vilka blev konsekvenserna för människan och naturen?
• Fanns det eller finns det något man gjort för att minska konsekvenserna?

Innehåll

Jordbävningen i Haiti 2010
Analys
Källförteckning

Utdrag

Fyra av fem invånare i Haiti lever i djup fattigdom och detta gör Haiti till västra halvklotets fattigaste land. Utan internationellt bistånd skulle statens ekonomi falla samman. Klyftan mellan rika och fattiga är enorm och sedan kuppen 1991 har ekonomin blivit sämre och jordbävningen 2010 försämrade läget.
Hispaniola är en ö som delas mellan staterna Dominikanska republiken och Haiti. Ön är seismiskt aktiv och har ett långt förflutet av allvarliga jordskalv. Den präglas av en komplex bild när det kommer till plattektoniken. Strax norr om ön finns den nordamerikanska plattan och söder därom finner man den karibiska plattan och trycker på åt nordost. Mellan dessa två plattor befinner sig ett antal transforma förkastningar som t.ex. den så kallade Enriquillo, förkastningen som befinner sig strax söder om Port au Prince. Den södra delen av förkastningen trycker åt öster och därom nordliga åt väster. Historiskt sett har aktiviteten inte varit så stor kring detta område. År 1751 inträffade ett skalv då stora delar av huvudstaden förstördes. Senare år 1770 skedde ett nytt skalv som orsakade stor förstörelse.
Jordbävningen 2010 var det största i det som idag är Haiti på över 200 år. Haiti som ligger på gränsen mellan den nordamerikanska och den karibiska plattan är ett klassiskt jordskalvsområde dock är det inte alltför hög frekvens.
Den 12 januari inträffade jordbävningen i gränslandet mellan den nordamerikanska plattan och den västindiskaplattan. Jordbävningen i Haiti 2010 hade sitt epicentrum beläget cirka 25 kilometer sydväst om huvudstaden Port- au-Prince i Haiti klockan 16.53.10 lokal tid på tisdagen den 12/1-10 med en magnitud på 7,0 på momentmagnitudsskalan(ca 7,8 på richterskalan). Jordbävningen karakteriseras relativt grund och skedde på djupet av 13 kilometer. Ett flertal efterskalv av vilka 52 låg på en magnitud över 4,5 noterades efter ....

-----

Analys
Omfattningen av naturkatastrofer som denna beror på faktorer som har med människorna att göra. En av dessa faktorer är befolkningstätheten i högriskområden. I Haitis fall bor det cirka 2,5 miljoner människor i huvudstaden Port au Prince vilket också är ett högriskområde med hög seismisk aktivitet. Många hålls i fattiga och tätta barackbyar. En annan anledning till att konsekvenserna blev så stora är också byggnaderna, materialen som använts och kvaliteten på själva konstruktionerna.
Det är inte jordbävningen som dödar, det är byggnaderna.
Vad har man för val i ett land där cirka 70 % lever på mindre än 15 kr per dag. De är helt enkelt för fattiga för att ha råd med jordbävningssäkra byggnader. Landet har inga pengar att investera i byggnader och ännu mindre går man efter att säkerställa byggnormer. Det kan förekomma statliga strukturer så att dessa byggnormer följs men då kan mutor göra det möjligt för befolkningen att ta genvägar vilket än en gång leder till sämre konstruerade byggnader. Att katastrofen drabbade nära en väldigt dåligt underbyggd, stor tätort var de avgörande faktorerna för att minska människornas möjligheter att överleva.
Ett konkret exempel är San Francisco 1989 där jordbävningen mätte 6,9. Cirka 60 .... Köp tillgång för att läsa mer

Jordbävningen på Haiti | Fördjupningsarbete

[0]
Inga användarrecensioner än.