Josef Stalin - Historia - Sovjetunionen

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 1
  • Samhällskunskap A
  • G
  • 10
  • 2622
  • PDF

Josef Stalin - Historia - Sovjetunionen

Ett fördjupningsarbete som redogör för Josef Stalins liv och politiska karriär, bland annat med fokus på Stalins uppväxt, politiska beslut och roll under andra världskriget.

Innehåll

- Inledning
- Barndom
- Familjeliv
- Lenins efterträdare
- Stalin kom till makten
- Utrensningen
- Gulag
- Andra världskriget
- Övertaget
- Stalins död
- Utvärdering
- Källor

Utdrag

Inledning:
Jag har valt Josef Stalin för att jag inte visste vem han var, fast att det är så många som har nämnt hans namn och pratat om honom och jag inte förstod vad de pratade om. Jag tycker att det ska bli intressant att läsa om honom efter som att han är så känd över hela världen.
Efter som att Stalin gjorde så många olika saker, så har jag valt ut de bitarna som jag tycker är de viktigaste och mest intressanta. Som till exempel när han utvecklade sin politiska sida och vann folkets ”röster”. Varför han valde att skicka människor på Lenin och lite om hans uppväxt, vad gjorde han under sin ungdom? Andra världskriget även väldigt mycket om Sovjet Unionen och hur gjorde han för att komma åt så mycket makt som han fick?
Varför han intresserade sig för just politik och inte något annat? Sen har jag tänkt kolla upp varför han valde sitt efternamn, för han hette nämligen inte Stalin innan han blev så känd!

Barndom:
Josef Stalin, eller Iosif Vissaeionovich Dzhugashvili som han egentligen hette, fick ingen ordentlig barndom kan man säga. Han var det enda överlevande barnet och han väldigt svår fattigdom. Han hade en pappa som var alkoholiserad skomakare det vill säga att han inte hade en speciellt ljus framtid. När han drack så blev han väldigt aggressiv och misshandlade ofta Josef. De kom alltså inte överrens och han såg till att Josef skulle gå i kyrka.
Josef gick med i en kyrka vid nio års ålder, gick i skolan där. Där fick han bland annat lära sig ryska... Köp tillgång för att läsa mer

Josef Stalin - Historia - Sovjetunionen

[1]
Användarnas bedömningar
  • 2014-04-01
    Ok uppsats, var dock inte till mycket hjälp