Religion Uppsats om Judendom - Översikt över Högtider

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Grundskola Årskurs 9
 • Religionskunskap
 • VG
 • 9
 • 2618
 • PDF

Religion Uppsats om Judendom - Översikt över Högtider

Längere uppsats om Judendom.

Jag valde att skriva om judendomen därför jag tidigare läst om deras jobbiga liv under andra världskriget, där jag då fick en inblick hur det verkligen var att vara en jude/judinna.

Jag tyckte det var intressant och valde att gå in djupare i dess religion. Jag började med att läsa igenom två olika religionsböcker men fann intressantast information via Internet. Jag läste om vad som egentligen innebör att vara en jude.

Hur deras historia såg ut, olika högtider och sedan stötte jag även på all tråkig bakgrund så som andra världskriget och gettona. Allt detta och lite till valde jag att publicerar i denna faktafyllda ty korta uppsats.

Syftet med att jag skrev om judendomen var att lära mig hurdant det är idag att vara jude, hur dom lever i samhället, hur dom firar sina högtider och såklart velade jag veta hur deras historia så ut. Jag visste att dom ber till samma gud som vi kristna gör, men har vi samma bakgrund och tror vi på samma saker som judarna? Eller är dom helt bortom våra gränser?

Jag lade märke till att även muslimer (folk tillhörande religionen Islam) ber till samma gud som oss och judarna. Hur kan det vara möjligt?

Senare i uppsatsen kommer ni att förstå varför vi kan be till samma gud och varför vi inte tillhör samma religion.

Studienets kommentar

Notera att det saknas källor.

Innehåll

Inledning 3

Historia 4

Översikt/Den mörka Judendomen 5

”English part about Auschwitz” 6

Israel 7

Högtider 8

Reflektion/Diskussion 9

Utdrag

Judendomen

Historia

Judarnas egen religion, som även räknas som en världsreligion och är den äldst kända monoteistiska religionen (uppfattningen att det finns en enda gud). Enligt olika källor sägs det att Judendomen grundades runt 1697 år f.k. av en viss Moses i Egypten - Kanan.

Moses var enligt den hebreiska bibeln ”Tanach” judendomens religionsstiftare och föddes under Israels tid som slavfolk i Egypten, under den tiden farao bedårade att alla nyfödda hebréer skulle avlivas pga att folket inte skulle föröka sig mer. Moses mor ville givetvis att hennes barn skulle överleva, så därför lade hon Moses i en korg vid vassen av den 6670 kilometer långa floden Nilen.

Tillslut började korgen med Moses i flyta iväg längs efter floden. Den hade inte hunnit långt föres en av Faraos döttrar fann den helt ensamme Moses i korgen, hon tyckte synd om barnet och tog tillfället i akt med att rädda honom.

Efter alla om och men adopterades Moses sedan av faraos dotter och växte upp vid det egyptiska hovet. Under dessa år som han levde som en konung men visste hela tiden om sin hebreiska bakgrund. Sedan en dag fick Moses se en hebreisk slav slås ihjäl nere på fältet för att han inte lytt order.

Moses kände sig illa tillmods och rymde från riket till det som tidigare var hans hem. Han gick och gick, tillslut kom han fram till midjaniternas land (där folk som betraktade Abrahams och Keturas son som sin anfader) enligt den judisk-kristna tron var Abraham hebréernas stamfader... Köp tillgång för att läsa mer

Religion Uppsats om Judendom - Översikt över Högtider

[3]
Användarnas bedömningar
 • 2014-04-24
  Smart bakgrund och bra ämne med nyttiga reflektioner! Språket är inte på en sådan hög nivå och grammatiska fel förekommer, bättre styckesindelning!
 • 2015-04-25
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Bra fakta, men hittade en del felstavningar, och bättre styckeindelning skulle vara bra.
 • 2012-10-06
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  supperbra fylld méd fakta och refluktioner