Geografi Uppsats om Kärnkraft: Hur det funkar, och Historian

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 1
  • Geografi A
  • VG
  • 3
  • 671
  • PDF

Geografi Uppsats om Kärnkraft: Hur det funkar, och Historian

I denna uppsats i Geografi kan du läsa om kärnkraftens historia och hur det funkar.

Innehåll

Inledning, fakta 3
Historia 4
Källor 5

Utdrag

"Inledning, fakta
När man pratar om kärnkraft syftar man oftast kärnkraftverk, så därför handlar min redovisning till störst del om kärnkraftverk.

I ett kärnkraftverk framställs elektricitet genom att man klyver tunga atomkärnor, urankärnor träffas av neutroner i rätt fart, de klyvs och stora mängder energi frigörs. Och vid varje reaktion frigörs fler neutroner som i sin tur klyver andra urankärnor, vilket ger en snabb kedjereaktion. I processen tas endast två tredjedelar av energin till vara på ett sånt elkraftverk. I första hand används isotopen 235U (Uran), men man brukar också använda 239Pu (Plutonium).

Kärnbränslet i dom flesta kärnkraftverken består av kutsar, som består av 10mm höga stavas som staplas till 4m långa stavar. Varje kuts energiinnehåll motsvarar ca 700 liter olja.

Kärnbränslet värmer i sin tur upp ett kylning som oftast brukar bestå av lättvatten, alltså vanligt vatten, vilket gör att ånga bildas antingen direkt som i en kokvattenreaktor, eller via en ånggenerator som i en tryckvattenreaktor.

Det finns även annan kylning t.ex. Grafitmodererade reaktorer, i Tjernobyl hade dom byggt en grafitmodererat kärnkraftverk. Såna kärnkraftverk använder gas som kylning.

Det finns cirka 440 el-producerande kärnkraftverk i världen idag. USA är det land som har mest antal reaktorer, över 100 stycken, följt av Frankrike med ca 60 och Japan med ca 50. I hela världen används sammanlagt över 65,000 ton uran i kärnkraftverk, och ger 2,6 biljoner kWh, vilket motsvarar 17% av världens elproduktion."... Köp tillgång för att läsa mer

Geografi Uppsats om Kärnkraft: Hur det funkar, och Historian

[1]
Användarnas bedömningar
  • 2012-05-21
    Skriven av Studerande på Termin 12
    bra enkel uppsats on kärnkraft