Knutbysekten | Fördjupningsuppgift

- Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
- Religionskunskap B
- MVG
- 3
- 1903
Knutbysekten | Fördjupningsuppgift
En fördjupningsuppgift om församlingen i Knutby och hur en sekt växte fram. Eleven diskuterar och analyserar bland annat varför församlingen klassas som en sekt.
Innehåll
Vad var Knutbysekten?
Diskussion
Varför klassar sig Knutby Filadelfia som en sekt?
Vad motiverade människor att vara en del av Knutbysekten?
Är sekter enbart negativa? Och hur ska de bemötas?
Utdrag
Den tionde januari mördas Alexandra Fossmo i den svenska byn Knutby, även mannen Daniel Linde skottskadas i ansiktet. Fossmos och Lindes förövare var den 24 åriga kvinnan Sara Svensson som direkt erkände dåden för polisen. Allt eftersom att bakgrunden till morden nystades upp kom Knutbymorden att likna en deckarserie som utspelade sig i svenska medier. Bakom dåden låg en härva av maktutövande, religion, sex och en sektliknande pingstförsamling med 33åringen Helge Fossmo i spetsen.
Filadelfiaförsamlingen i Knutby bildades 1985. Församlingens grundare har en bakgrund inom Livets Ord. Efter en tid intog kvinnan Åsa Waldau en ledande position inom församlingen. Åsa kände direkt att församlingen hade potential och att viljestarka människor som skulle välkomna förändringar fanns inom den. Styrelsen i Knutby Filadelfia införde nyordning och nytänkande som främsta ledord. Man anordnade sommarläger där nya unga medlemmar rekryterades. Tidigare medlemmar berättar om tiden med ord om att alla medlemmar var aktiva, alla agerande, det var roligt, spännande, nytt och fräscht. Förändringarna inom församlingen ledde dock även till att flera av dess gamla medlemmar lämnade. Man sade att det inom församlingen inte fanns kvar någon nåd, allt hade blivit så hårt.
Helge Fossmo anslöt sig till Knutby Filadelfia, jobbade sig snabbt till toppen och blev en av sex pastorer inom församlingen. Åsa och Helge arbetar nära varandra och fortsätter nysatsningarna inom församlingen. Man börjar tala om en eld som ska sprida sig från församlingen i Knutby och ut över världen. Helge Fossmo beskrivs av Åsa Waldau och andra församlingsmedlemmar som en gladlynt man, han framför ofta frimodiga åsikter men gör det på ett skrattade, modernt och lättillgängligt sätt, han hade en förmåga att... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in