Arne Jacobsen | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Estetiska programmet (ES) Årskurs 1
 • Arkitektur - hus
 • MVG
 • 10
 • 2661
 • PDF

Arne Jacobsen | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift om Arne Jacobsens liv, karriär och design.

Innehåll

Inledning
Arne Jacobsens liv
Allmän fakta
Funktionalismen
Arne Jacobsen- arkitekt
Möbler och Rum
Avslutning
Källförteckning

Utdrag

Inledning

Jag har valt att skriva om Arne Jacobsen. Arne är en väldigt känd designer som kom från Danmark. Arne har designat många möbler och byggnader och är känd världen över. Jag har sett hans möbler och de är ursnygga! Det är stilrent och lite 60-tals känsla. Men denna stil är modern än idag och hans möbler säljs fortfarande. Ett skäl att jag valde att skriva om Arne är för att han är en viktig del av konsthistorien och han är en designer som jag gillar. Jag tycker om hans stil att designa saker. Han är ett viktigt kapitel i historien. Han har fört vidare design som används i dagens samhälle. 50 år senare!

Jag har många frågeställningar. Bla. Vilken utbildning hade han? Hur lyckades han bli så känd? Hade han ett bra liv? Var han lycklig? Familj? Det som också intressant att ta reda på är hur han arbetade fram sina designer. Vilken teknik använde han sig av? Var fick han sin inspiration? En sak som också är intressant är att ta reda på vad hans psykiska ställning var. Var han positiv till livet? Eller var han ledsen hela sitt liv? Som Van Gogh? Det är intressant att se om de flesta konstnärer har en annan inställning till livet. De som lyckats har inte alltid varit de lyckligaste. Därför är det intressant att se vilken psykisk ställning Arne hade.

Det finns många frågeställningar man kan ställa sig, men de är de viktigaste tycker jag. Jag tänkte också skriva lite om funktionalismen (som Arne höll på med) Vad är funktionalism? Osv. Det ska bli intressant att skriva ett arbete om Arne Jacobsen eftersom han var en viktig del i konst och designhistorien. Jag tänkte använda mig av både böcker och Internet. För att det är bra om man har många källor.


Arne Jacobsens liv – från födelse till död

1902 föddes Arne Jacobsen. En person som blev en viktig del av konsthistorien. Arne Jacobsen kom från en borgerlig familj. Redan när han gick i skolan så var han konstnärlig. Arne som började fatta tycke för konst och design började efter skoltiden på arkitektutbildningen i Danmark. Arne har också en utbildning som murare. Arne Jacobsen var inte bara en bra designer utan var en bra tecknare också. Han har tecknat många fina akvarellmålningar. När han designade något så ritade han upp designen på ett papper med endast en blyertspenna, sina händer använde han till skuggningen. År 1927 gifte Arne Jacobsen sig med Marie, Marie förde Arne till en konstvärld där han träffade många kända ansikten. Arne Jacobsen började sin karriär som designer på 20-talet. Jacobsen konstruerade teatrar, restauranger och andra byggnader. Arne Jacobsen bidrog till funktionalismens ..... Köp tillgång för att läsa mer

Arne Jacobsen | Fördjupningsuppgift

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2011-12-03
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Mycket bra uppsats. Jag själv tycker att Arne var en väldigt duktig designer. Hans design var speciell men ändå stilren. Jag gillar att han använder mjuka runda former till sina möbler. Färgerna på hans möbler är också väldigt fina. Den möbel jag gillar mest är så klart” Ägget” Jag älskar de rundade formerna och att skinnklädseln har en perfekt passform.. jättebra..
 • 2015-11-11
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Superbra och inspirerande för mig som skall arbeta med dylikt! Tack för en noggrann skrivning! :)