Tro och livsåskådningar | Inlämningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
 • Religionskunskap A
 • MVG
 • 6
 • 2673
 • PDF

Tro och livsåskådningar | Inlämningsuppgift

En inlämningsuppgift där eleven skriver om olika tro- och livsåskådningar samt om nya religiösa rörelser.

Utdrag

Judar och muslimer äter inte gris. De äter lam och nötkött som är slaktat enligt halal. Brahminerna äter oftast bara vegetarisk kost. Det vore därför ingen god idé att servera kött. Alla religioner kan äta grönsaker och frukt. Vi kan servera mjölk eller vatten för det dricker alla. Judarna blandar inte kött och mjölkprodukter i en måltid. Det blir väldigt bökigt om man ska ha koscher mat. Dessutom har man olika kärl och uppsättningar bestick för olika sorters mat. Eftersom det inte finns något kött till bords kan vi servera mjölk. För att göra ekosofisten glad bör vi välja ekologiska produkter.
B
Theravadabuddhistmunken är definitivt en man, han är ju munk.
Den katolska prästen är också man. Katoliker tillåter inga kvinnliga präster.
Sunnimuslimen är definitivt en man för det är inte tillåtet för kvinnor att sitta med främmande män, samma sak gäller den ortodoxa juden. Ortodoxi är en riktning inom judendomen, som inte vill ändra på något i sin traditionella religion och livsstil. I ortodoxa synagogor sitter kvinnor för sig på en särskild läktare, men är det verkligen en synd inom riktningen att sitta vid ett bord och äta med främmande män? Detta får mig att undra, om kvinnor inte får sitta bland främmande män från sin egen religion i ortodoxa synagogor, hur det kan då vara tillåtet för kvinnorna att sitta vid ett bord med andra främmande män från andra religioner.
Brahminer kallas även för prästerna och BARA män kan bli präster. De hör till de högre kasten. Därför vill jag påstå att Brahminen är man, men inte säkert för att om det menas i frågan att det kan vara vilken person som helst från brahminkastet kan det naturligtvis också vara en kvinna. Alltså Kvinnliga präster finns inte inom Budhismen. Men det finns nunnor.
Både ekosofisten och marxisten är ateistiska och hävdar att världen vi lever i är helt begriplig utan att man ta till några övernaturliga makter, de har inte heller några heliga skrifter, myter eller riter. Alltså ekosofisten och marxisten kan både vara en man eller en kvinna.
Bra och utförlig diskussion kring könen kopplat till de olika personerna.

C
Jag valde sunnimuslimen, Marxisten och den katolska prästen. Synen på homosexualitet är lika i alla religioner. Enligt koranen är homosexualitet ”haram” totalt förbjudet enligt verserna 28-29 (Surat lot) . Katolikerna hänvisar till moseboken 1:19. Där kan man läsa om synden i Sodom, som handlar om just homosexualitet. Marxisten säger att homosexualitet är onaturligt och inte syftar till att reproducera människosläktet, fast skulle verkligen en modern marxist tycka det? Det är inte alldeles självklart.
Muslimen och katolska prästen tror på en gud medan marxisten säger att det inte finns en gud. Gud har inte skapat oss människor. Det är vi människor som har skapat en gud för att ha något att tro på. En annan skillnad dem emellan är synen på abort. Enligt bibeln o är detta förbjudet. Gud skapar liv. Vi har inte rätt att leka gud. Detta förhållningssätt stämmer även in på muslimen, det finns dock undantag om moderns liv är i fara. Man tar inte ett liv för att skapa ett nytt. Marxisten anser att abort är ok. Han anser att en individ blir till först i samspel med andra människor. En god handling enligt alla tre skulle kunna vara äktenskapet. Detta ses som något gott enligt alla tre. Enligt koran ..... Köp tillgång för att läsa mer

Tro och livsåskådningar | Inlämningsuppgift

[7]
Användarnas bedömningar
 • 2015-12-15
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Mycket bra skrivet, en av dokumenten som hjälpte en till högsta betyg inom sekulära livsåskådningar!
 • 2014-05-25
  Lite för många sidor för min smak. Kunde ha förkortats ner men ändå fått ut samma information och kvalité.
 • 2016-12-20
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Väldigt bra och användbart innehåll!
 • 2015-02-16
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  jag håller med de som ha ruttalat sigasf a