Lasermannen och Ny Demokrati

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
 • Samhällskunskap A
 • VG
 • 5
 • 1901
 • PDF

Lasermannen och Ny Demokrati

En fördjupningsuppgift som redogör för både Lasermannen (John Ausonius), Ny Demokrati och det politiska klimatet i Sverige under 1990-talet (med särskilt fokus på invandringspolitiken). Eleven beskriver Lasermannen uppväxt, hur han påverkades och påverkade samhället samt vad "Ny Demokrati" var för parti och hur de kunde röstas in i riksdagen i början på 1990-talet.

Innehåll

- Lasermannens uppväxt och dess påverkan på hans beteende
- Hur Lasermannen blir påverkad av samhället, det ekonomiska läget och det politiska klimatet
- Hur Lasermannen påverkade samhället och det politiska klimatet
- Vad var "Ny Demokrati" för ett parti? Hur var deras människosyn? Vad hade de för hjärtefrågor? Vilka i det svenska samhället ansåg "Ny Demokrati" (och andra svenskar) bära skulden till Sveriges dåliga ekonomi vid denna tidpunkt?
- Författaren Gellert Thomas menar att det inte var en tillfällighet att partiet "Ny Demokrati" röstades in i riksdagen just i början av 1990-talet. Vad kan han mena med det?

Utdrag

"Det politiska klimatet i början av 1990-talet tog en ny vändning. Efter krig i Jugoslavien och Serbien tog Sverige emot flyktingar för första gången och dett ledde även till att invandrar frågan togs upp för första gången. Det var vad media och politiker skrev och pratade om. Däremot togs det upp på ett sätt som kan verka som etnocentrism och kulturell rasism. De ansågs inte vara normala och dömdes för att vara farliga, bidragsberoende, lata och ohyfsade på grund av sitt annorlunda utseende och sin annorlunda kultur.

”Deras budskap gav mig en form av feedback, om man ser psykologiskt på det hela, till skillnad mot mina värdelösa handlingar med att bara kasta bort pengar på spel, pengar som jag dessutom hade rånat mig till. Ny demokratis invandrarfientlighet gav mig respons och stärkte mitt självförtroende.” "... Köp tillgång för att läsa mer

Lasermannen och Ny Demokrati

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2013-11-19
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Jag tyckte att han som gjort uppsatsen skrev väldigt utförligt och förklarade punkterna bra. Hjälpte mig väldigt mycket! Dock har han massvis med stavfel vilket drar ner poängen.
 • 2016-02-02
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Jätte bra! Svarade verkligen på frågorna du ställde