Neurologiska sjukdomar | Fördjupningsarbete

- Omvårdnadsprogrammet (före 2011) Årskurs 2
- Annat
- VG
- 5
- 1462
Neurologiska sjukdomar | Fördjupningsarbete
Ett fördjupningsarbete om de neurologiska sjukdomarna: stroke, epilepsi och parkinsons sjukdom. Eleven går igenom orsak, symptom, diagnostisering och behandling.
Innehåll
Stroke
Epilepsi
Parkinsons
Utdrag
Stroke
Stroke är ett samlingsnamnet på hjänrinfarkt (blodpropp i hjärnan), och hjärnblödning.
Stroke är det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår då en del av hjärnans nervvävnad skadas på grund av syrebrist. Syrebristen uppkommer till följ av antingen en blodpropp i något blodkärl (hjärninfarkt) eller en bristning i något kärl inne i hjärnan eller på hjärnans yta (hjärnblödning) . Omkring 30 000 människor får stroke varje år Sverige.
Orsak?
Det som utlöser stroke är hjärt-kärlsjukdom, oftast åderförfettning (eteroskleros), eller en hjärnblödning inuti hjärnan som oftast orsakas av högt blodtryck eller missbildade blodkärl.
Blödning mellan hjärnhinnorna är för det mesta orsakat av ett medfött pulsåderbråck, så kallat aneurysm.
Symtom:
-Plötsliga dommningar eller plötslig svaghet i ansikte, armar och ben, oftast men inte alltid- bara i den ena kroppshalvan.
-Plötslig förvirring eller förstå-talsvårigheter
-Plötsliga syn störningar på ena eller bägge ögonen
-Plötsliga svårigheter att gå. Yrsel, svindel, dubbelseende eller försämrad koordination eller balans.
-Plötslig, kraftigvhuvudvärk utan klar orsak
Stroke kommer ofta blixtsnabbt och inte sällan helt utan förvarning. Från att ha varit helt frisk får personen inom loppet av några sekunder eller minuter kraftiga symptom. Men det händer också att spåren av stroke växer fram stegvis under ett dygn eller ännu lite längre tid. Stroke kommer ofta blixtsnabbt och inte sällan helt utan förvarning ... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in