Nigeria | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Grundskola Årskurs 9
 • Geografi A
 • MVG
 • 4
 • 1924
 • PDF

Nigeria | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift om landet Nigeria där eleven skriver om allt från religion till turism.

Studienets kommentar

Notera att det saknas källor.

Innehåll

Geografisk översikt:
Religion:
Politik:
Historik:
Ekonomi:
Naturtillgångar
Industri
Handel
Socialt
Kommunikationer
Utbildning
Arbete
Turism
Lite rolig Fakta !
Förklaring av flaggan:

Utdrag

Geografisk översikt:
Nigeria ligger i Västafrika vid Guineabukten, som är en del av Atlanten. Landet är till ytan dubbelt så stort som Sverige. Nigeria är det land i Afrika som har flest antal invånare. Den största delen av landet Nigeria består av bergsplatåer med floddalar, men i söder finns dock en bred kustslätt. Genom Nigeria flyter den stora floden Niger. I inlandet ligger Nigerias huvudstad, Abuja. Men landets största och viktigaste stad är hamnstaden Lagos. Precis som i många andra afrikanska länder, bor det en hel del olika folkslag i Nigeria. Folkslagen pratar flera olika språk, men de vanligaste språken är hausa, yoruba och igbo. I Nigeria finns det även många som pratar engelska. Man har hittat olja på flera platser i Nigeria. En del av oljan har kunnat säljas dyrt till utlandet, vilket har gjort att ett fåtal personer i landet har blivit rika. Den allra största delen av Nigerias befolkning är dock mycket fattiga. Sedan Nigeria blev fritt från Storbritannien har läget i landet ofta varit osäkert. Flera militärkupper och allvarliga bråk har förekommit.
Religion:
I norra Nigeria är de flesta muslimer. Det finns både Sunni och Shia muslimer, men sunnimuslimerna är i majoritet. I mellersta Nigeria gjorde folket motstånd mot att hamna under muslimskt styre. På 1800-talet spreds islam in mot yorubafolkets områden i sydväst. I södra Nigeria predikade missionärer kristendomen.
Bland yoruba är idag 45% kristna, oftast protestanter, och 45% muslimer, medan 10% håller fast vid sina förfäders religion.

Politik:
Landet kallas också för "Afrikas jätte" och har stort inflytande på Afrikas ekonomi och politik. Innan det kom folk från Europa på 1400-talet, fanns många stora civilisationer här. När erövrarna kom började de att utnyttja Afrika. De hämtade slavar och varor. Från Afrika skickades tiotusentals slavar till Amerika. Nigeria är styrt av militären sedan 1960. Innan dess var det demokrati i landet. Ett stort inbördeskrig härjade länge i Nigeria. Man har lovat att Nigeria ska bli demokratiskt igen, men det har fortfarande inte blivit så och militären styr fortfarande landet. År 2007 tog Umaru Yar'Adua över som president efter Olusegun Objasanjo ..... Köp tillgång för att läsa mer

Nigeria | Fördjupningsuppgift

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2012-02-26
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  Bra uppsats, hjälpte mig litegratt med info till min uppsats som jag har klurat på ganska mycke :)
 • 2017-01-22
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Väliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiigt braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa