Träning | Hälsoprojekt

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 1
 • Idrott och hälsa A
 • MVG
 • 8
 • 2498
 • PDF

Träning | Hälsoprojekt

Ett hälsoprojekt där eleven berättar om sin träning och vad det har gett för resultat för henne.

Innehåll

Inledning och mål
Metod
Resultat
Diskussion

Utdrag

Inledning och mål
Jag har valt att försöka förbättra min kondition, jag skulle ett springa ett coopertest innan jag började min träningsperiod och se vilken nivå jag låg på och sedan springa 3km igen efter en tids träning och se om jag bättrats något. Jag klockade även mig själv så jag visste vilken tid jag sprang 2km på, i början sprang jag på 13,5 minuter och mitt mål som jag skulle uppnå under hälften av träningsperioden är att springa 2 km på under 10 min.
Jag valde just detta dels för att kondition bidrar till min utveckling som innebandyspelare men även för att springträningen bidrar till att lår, rumpa och mage tränas mycket, vilket jag också skulle vilja uppnå nu lagom till sommaren. Men det har även gjorts många studier om att konditionsträning kan bidra till bättre psykisk hälsa, eftersom jag är diagnostiserad med depression, så tänkte jag passa på att på något vis kunna väva in det i den här träningen och se ifall min psykiska ohälsa förbättras av konditionsträningen. Mitt huvudmål med detta va att jag skulle hoppa upp minst ett steg på tabellen. Men jag tänkte även sätta upp ett delmål som jag tänk att testa i mitten av träningsperioden för att se ifall min träning gör några framsteg.
Jag anser att mitt mål är specifiserat, alltså jag vet exakt vad det är som jag vill uppnå, jag vill hoppa upp ett steg i tabellen, och även realistiskt, träningsperioden ligger på ca två månader och under den tiden så är det en väldigt stor chans att man förbattrar sin kondition om man lägger ner tid på att träna. Just coopertest är väldigt klarvisande och visa exakta resultat och är lätta att mäta. Allt detta jag just tagit upp är även faktorer som bidragit till att jag valde att just välja detta träningsupplägget.

Metod
Jag började att prata med min innebandytränare om han kunde hjälpa mig lite och komma med förslag på hur jag skulle kunna lägga upp min konditionsträning. Som jag redan visste så sa han att olika sortes träning fungerar bra för olika personer. Jag kom med lite förslag på sådant som jag tyckte var helt okej, saker såsom långdistanslöpning. Hans förslag var att jag skulle köra på långdistanslöpning minst en gång i veckan och kombinera det med lite olika varierande träningsmetoder. Alltså jag skulle testa på de olika sakerna för att se vilka som passade mig bäst. Köra på det i ungifär en månad och sedan den sista månaden köra på ett träningsprogram som jag fått fram med hjälp av de resultat som de olika träningarna givit och vad jag själv tyckte passade för mig.
Jag började köra på med långdistanslöpning medans jag tittade runt lite på internet om bra träningsmetoder. På konditionstraning.se läste jag lite om hur streching kunde gynna träningen, så jag var extra noga med det efter och... Köp tillgång för att läsa mer

Träning | Hälsoprojekt

[3]
Användarnas bedömningar
 • 2014-11-01
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 1
  Mycket bra inspiration och bra struktur.
 • 2015-05-20
  riktigt bra, gav mycket idéer
 • 2015-05-30
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  ......................