Sydafrika | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Grundskola Årskurs 9
 • Geografi
 • MVG
 • 12
 • 2444
 • PDF

Sydafrika | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift om Sydafrika där eleven bland annat skriver om djurlivet, politiken och historian.

Innehåll

Faktaruta + geografi + berg
Klimat + naturtillgångar
Jordbruk + samhälle
Utbildning + sjukvård
Historia + apartheid
Forts. apartheid
Djur + växter + arbete
AIDS + ekonomi + aktuellt
Personliga reflektioner + värt att minnas
Karta
Källor

Utdrag

Geografi
Landet Sydafrika är ungefär tre gånger så stort som Sverige. Det gränsar mot Namibia, Botswana, Zimbabwe, Moçambique och Swaziland. Hela kusten gränsar mot Atlanten och Indiska oceanen. Havet har mycket betydelse för klimatet därför olika strömmar forsar förbi landet. Kalla strömmar kommer söderifrån från Antarktis och följer västkusten upp mot Angola. Den varma strömmen kommer norrifrån längs östkusten. Dessa två strömmar möts sedan nere vid Godahoppsudden.

Berg
Sydafrikas västra del är bergig och ett väldigt udda berg till utseendet är Taffelberget. ”Tafelberg” på Afrikaans betyder ”bordsberg”. Berget har fått sitt namn efter sitt utseende eftersom det är helt platt på toppen. Taffelberget är en populär turistattraktion och det finns en linbana som man kan åka upp och ner med, men man kan även gå uppför berget. Berget är känt för sin rika flora och det har uppskattats att det finns runt 1470 olika växtarter på berget.
Bortsett från västra Sydafrika är landet väldigt platt med mycket savanner och stäpp.

Klimat
Temperaturen i landet är väldigt olika då det ibland kan bli ner mot minus 15 grader på vintrarna runtomkring Kapstaden. Somrarna kan däremot bli väldigt varma, och mestadels av regnet kommer under denna period som infaller mellan november och april. Värmerekordet i landet är 51,7 grader som man mätte i Kalahariöknen. Dessa enorma skillnader beror på höjdskillnader, vind, och hur nära det ligger vid kusten. Till exempel är det oftast kallast i västra delarna av Sydafrika pga. de kalla strömmarna och bergslandskapet som finns där.


Naturtillgångar:
Sydafrika är ett stort land när det gäller produktion av olika sorters metaller. De utvinner bland annat guld, krom, kol, järnmalm, nickel, tenn, uran, diamant och koppar. 1867 fann man diamanter i gruvor runt om i landet. Det ledde till en diamantrusch och det var också då diamantindustrin föddes. Det finns inga siffror på hur mycket diamant Sydafrika producerar och exporterar, men man vet att hela Afrika producerar ungefär två tredjedelar av all diamant i världen och att en stor del av det kommer från gruvorna i Sydafrika. Guldet från Afrika täcker också 30% av världsproduktionen. Det leder också till att guld- och diamantindustrierna är de största industrierna i landet. Tack vare att landet har så stor tillgång till metaller är industrierna som producerar metallvaror och stål väldigt stora.Jordbruk
Jordbruket i Sydafrika är relativt stort. Vissa bönder odlar bara för privat bruk och kanske lite till, medan de flesta säljer det dem odlar. I landet odlas det socker, majs, jordnötter, tobak, vete, frukt, grönsaker, vindruvor och apelsiner. Apelsinodlingarna sticker ut och är de största odlingarna i hela världen. Många Sydafrikanska bönder har också boskap som t.ex. grisar, får, kor, hästar och höns. Ullen från fåren är en viktig exportvara tillsammans med socker, majs, vin och frukt. På toppen av alla naturtillgångar har Sydafrika ett... Köp tillgång för att läsa mer

Sydafrika | Fördjupningsuppgift

[6]
Användarnas bedömningar
 • 2014-08-28
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Denna uppsats tycker jag var mycket bra, den var informativ och lättläst. Tog med mycket fakta om miljön, förtjänar MVG.
 • 2015-04-18
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  MYCKET BRA SKRIVET! jag va supernöjd med texten och det inspirerade mitt arbete
 • 2015-11-08
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Relativt nyanserad, dock lite långdragen
 • 2015-03-23
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  bra skrivet.......ofiortfkot