Vitlöksexperimentet: Klorin och blomstergödning - Labbrapport i Naturkunskap A

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 1
 • Naturkunskap A
 • VG
 • 3
 • 1267
 • PDF

Vitlöksexperimentet: Klorin och blomstergödning - Labbrapport i Naturkunskap A

En laborationsrapport vars syfte är att undersöka hur vitlöksklyftor och deras växtprocess påverkas av olika miljöer. Eleven testar doppar vitlökens rotanlag i tre olika vätskor (vatten, vatten med tillsatt klorin, vatten med tillsatt blomstergödning) och observerar resultatet.

Lärarens kommentar

Bra

Elevens kommentar

Mät noggrannare

Innehåll

- Syfte
- Hypotes
- Material
- Utförande
- Resultat
- Andra observationer
- Felkällor
- Slutsats

Utdrag

"Material:
Materialet jag använde mig av var: 7 kryddburkar, nål, tråd, tejp, papper, penna, 7 vitlöksklyftor, klorin, gödningsmedel och vatten.

Utförande:
Tisdag den 20 juli 2010 startar jag min laboration. Jag ska med hjälp utav 7 små kryddburkar, 7 vitlökar, gödningsmedel, klorin och vatten experimentera för att se hur det olika vettskor påverkar respektive vitlökars rötter.

- I flaska 1 häller jag 50 ml vatten och märker den med siffran 1.

- Nästa flaska fyller jag med 50 ml vatten samt 0,5 ml klorin och döper den till flaska 2.

- Tredje flaskan fyller jag med 50 ml vatten samt tillsätter 1ml klorin och döper till flaska 3.

- Fjärde flaskan döper jag givet till flaska 4 samt fyller med 50 ml vatten och tillsätter 2 ml klorin.

- Femte flaskan fylls med 50 ml vatten, 0,5 ml blomstergödning och döps till flaska 5.

- Sjätte flaskan får, precis som vännerna, 50 ml vatten samt 1 ml blomstergödning och döps till flaska 6.

- Sjunde och sista flaskan får titeln ”flaska 7”, fylls med 50 ml vatten och 2 ml blomstergödning.

Nu när alla flaskor är fyllda så försöker jag fästa vitlökarna vid flaskans, eller burkens mynning med hjälp utav nålar. Det fungerar inte så bra då flaskorna är så pass höga så att vitlökarna inte når ner till vätskan. Jag testar med en annan typ av flaska men det fungerar inte heller. Eftersom att jag ville använda mig av de angivna måtten av vatten, klorin och gödningsmedel så kan jag inte heller öka mängden för att ytan ska nå högre upp. Jag får istället hitta på ett sätt att sänka ner vitlöken. Jag kommer på att jag med hjälp av nålen kan trä en bit sytråd genom löken och sen fästa tråden runt flaskan med hjälp av tejp. Jag trär tråden genom den första vitlöken. Det fungerar. Jag fäster sytråden på varsin sida om burkens topp och tejpar fast den så att vitlöken hänger ner med roten doppad i vätskan. Sen tar jag en bit papper och skriver vilken av burkarna det är och tejpar fast även den på burken. Jag gör samma sak på alla burkarna. När det är klart så noterar jag burkarnas innehåll på ett papper och lägger det i fönstret bredvid burkarna. Efter sju dagar gör jag första mätningen, och efter 14 dagar den andra och den sista mätningen 21 dagar efter att jag startade laborationen. Här nedan följer en redogörelse på mina mätningar och observationer."... Köp tillgång för att läsa mer

Vitlöksexperimentet: Klorin och blomstergödning - Labbrapport i Naturkunskap A

[40]
Användarnas bedömningar
 • 2015-06-16
  är en mycket bra rapport ..välskriven.Allt som man behöver veta finns med o jag är mycket glad o tacksam få lite tips hur jag ska göra min egen rapport
 • 2012-03-19
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Uppsatsen kan hjälpa att få en inspiration för vad man kan skriva i en Argumenterade Utredning. Det finns källa, bättre med mer källor.
 • 2019-06-02
  mycket bra
 • 2017-01-22
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Skitbra tycket jag den var.