Återbruk | Diskuterande text

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Estetiska programmet (ES) Årskurs 1
  • Naturkunskap 1b
  • Inget betyg givet
  • 3
  • 1972
  • PDF

Återbruk | Diskuterande text

En diskuterande text om återbruk som diskuterar kring återvinning, konsumtion och direkt återbruk. Eleven berättar om när hon själv tillverkar en ny produkt av skräp, och resonerar kring varför våra konsumtionsvanor förstör för oss själva.

Observera att källor saknas.

Utdrag

Som mitt återbruk valde jag att göra en ljuslykta utav en gammal aluminiumburk. Det är väldigt viktigt att man återvinner aluminium eftersom det är en metall som är väldigt energikrävande att framställa.

Aluminium framställs av bauxit som är något som bildas när vissa aluminiumhaltiga bergarter vittrar. Bauxiten omvandlas till aluminiumoxid genom en reningsprocess som sker i ett oxid verk. Aluminiumoxid blir sedan primäraluminium genom elektrolys. Aluminium är ett material som lämpar sig särskilt bra för återvinning och återvinner man istället för att bara slänga det sparar man 95 % av energin som krävs för att tillverka nytt aluminium. Det har också lika hög kvalitet återvunnet som nytillverkat.

Eftersom aluminium är så bra för återvinning kanske det verkar onödigt att man själv ska göra någonting när man bara kan lägga det i metallåtervinningen men det finns faktiskt många som inte ens tänker på energin som krävs för att framställa aluminium. Att göra något nytt av det som ska slängas kan faktiskt ge folk inspiration till att återvinna. Dock är det ju inte ofta man får för sig att man ska göra en ljuslykta av den gamla burken där det låg bullens pilsnerkorv förra veckan. Det verkar ju konstigt. Och väldigt tidskrävande. Man kanske ska köpa sig en ny ljuslykta istället, så slipper man allt arbete. Det var åt det hållet mina tankar gick när jag först fick den här uppgiften och jag kan tänka mig att det är så många andra också tänker när de kommit på sig själv på Pinterest med en massa bilder på skräp som någon har gjort om till dekorativa ljuslyktor eller 30 olika sorters klädhängare gjort av allt möjligt. Då kan man verkligen börja ifrågasätta om man egentligen borde vara på ett pensionärshem istället för att börja i gymnasiet.

Utifrån hur jag känner tror jag att det är människors lathet som ligger i grunden för vårt konsumtionssamhälle. Det är mycket lättare för en människa att köpa något nytt istället för att göra någonting utifrån det som redan... Köp tillgång för att läsa mer

Återbruk | Diskuterande text

[0]
Inga användarrecensioner än.