Mig äger ingen | Bokanalys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se

Mig äger ingen | Bokanalys

En bokanalys av Åsa Linderborgs självbiografiska roman "Mig äger ingen". Eleven berättar inledningsvis om författaren och bakgrunden till boken, och diskuterar sedan bokens teman och stil. Analysen avslutas med ett personligt omdöme av boken.

Utdrag

Åsa Linderborg, ursprungligen Andersson, född 1968 i Västerås, är en svensk historiker, författare och kulturskribent. Hon jobbar som kulturchef på tidningen Aftonbladet. 2001 blev hon filosofie doktor i historia vid Uppsala universitet och skrev några böcker om den svenska historien och socialdemokraterna.
Genom hennes föräldrars engagemang i politiken (Vänsterpartiet Kommunisterna) blev hon vådligt intresserad av politik och engagerad i det svenska samhället.
I mitten av 2000-talet började hon skriva boken som har blivit hennes första roman, den självbiografiska berättelsen ”Mig äger ingen”. Hennes debutroman ger ett porträtt av hennes Pappa Leif och deras förhållande under åren. Den personliga historien beskriver hennes uppväxt på 70-talet i Västerås. I en intervju av Adam Svanell (SVT) förklarar hon varför hon behövde skriva en bok om hennes pappa. Hon visste att det skulle skada hennes släktingar och att de förmodligen skulle bli ledsna över boken men skrev den ändå. Hon sa: ”Jag ville att mina barn skulle förstå vem jag är, och för att förstå vem jag är måste man förstå det här med min pappa”. Några skulle svara att hon kunde ha skrivit i romanform men enligt henne: ”att skriva om honom i romanform hade varit meningslöst. Jag ville berätta det som var sant för mig.”
Det är just det som gör den här boken unik tycker jag. Allt är berättat ur olika perspektiv: först ur ett barns, sedan... Köp tillgång för att läsa mer

Mig äger ingen | Bokanalys

[3]
Användarnas bedömningar
 • 2021-02-28
  Skriven av Studerande på Termin 1
  Kanske intressant historia om pappa
 • 2016-10-05
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  bra skriven. Tack so mycket
 • 2017-12-25
  bra analys