Affärsjuridik: | Lagar | Instuderingsfrågor

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 3
  • Affärsjuridik
  • C
  • 4
  • 1828
  • PDF

Affärsjuridik: | Lagar | Instuderingsfrågor

Instuderingsfrågor om olika lagar inom affärsjuridik, i form av olika fall som ska lösas. Fallen lyfter bl.a. upp följande lagar: LAS, marknadsföringslagen, hyresrätt, konkurrenslagen och upphovsrättslagen.

Innehåll

1. I Sverige är det ganska svårt att säga upp en arbetstagare eftersom det enligt § 7 LAS krävs så kallad saklig grund. Nämn två orsaker till uppsägning och vilken av dessa som arbetsgivaren föredrar och varför. Vad tycker du om att det är så svårt att säga upp någon på den ena grunden men inte den andra? Vad tror du detta betyder för svensk arbetsmarknad?(försök att se nu utifrån arbetstagarens synvinkel, arbetsgivarens synvinkel och samhället synvinkel)

2. Som näringsidkare nämn några saker (minst 2 st) man måste tänka på när man hyr en lokal för affärsverksamhet. Förklara utförligt vad dessa saker innebär och varför det är så viktigt för en näringsidkare att göra detta. Förklara vilka konsekvenser detta annars kan få för hyresvärd, hyresgäst och samhället.

3. Den stora elektronikkedjan OnOff Giganten ska ha rea. Det är inte så ovanligt eftersom OnOff Giganten alltid har en eller annan rea. Den här gången inriktar man sig på tvapparater. Av den anledningen har OnOff Giganten köpt in stora mängder av tre slags tvapparater (Electrolux L452P är en av dem), och två exemplar av en fjärde apparat, det exclusiva Synos vräkigaste modell som kostar OnOff Giganten 30 000 kr/st att köpa in. Bolaget har aldrig tidigare sålt någon av de fyra modellerna. I annonsen anges ”Jätterea¬ var med och fynda” och ”Vi har kommit över ett parti av Synos lyxtv som säljs för endast 20 000 kr.”Därefter anges övriga tv¬apparater, t.ex. Elektrolux L452P med superlåga reapriset 12 000 kr och att ordinarie pris är 16 000 kr. längst ner i annonsen anges i liten stil ”Priserna gäller så långt laget räcker, dock längs t.o.m. …”. När Anders kommer till OnOff Giganten första readagens morgon är de två Synosapparaterna redan slut den ena köpte affärsinnehavarens hustru innan affären öppnade och den andra pensionären Agda som hängde på låset tre timmar innan affären öppnade för att ge tv:n till barnbarnet i bröllopspresent. Anders blir putt och hör av sig till dig som sitter på konsumentverket som sommarvikarie. Chefen ger dig i uppdrag att handlägga ärendet. Vad skriver du i ditt brev till OnOff Giganten? Du behöver inte beakta eventuella sanktioner eller processuella aspekter.


4. Amy har skrivit en låt som hon har spelat in och framfört själv. Eftersom hon gärna vill bli upptäckt laddar hon upp sin låt på sin egen hemsida där besökare kan lyssna på henne. Pelle laddar ner låten från Amys hemsida. Eftersom han tycker den är så bra delar han ut den på internet med hjälp av ett sk. Fildelningsprogram. Olle laddar ner låten från Pelle med hjälp av ett liknande fildelningsprogram. Olle tycker att texten är jättebra men är inte så förtjust i melodin. Olle är en bra musiker så han gör om melodin till låten. Därefter sjunger han och spelar in låten med sin egen melodi och lägger ut den på sin egen hemsida. På hemsidan påstår Olle att det är han som är upphovsmannen. Amy råkar genom en bekant får reda på vad Pelle och Olle har gjort. Hon vänder sig därför till dig och frågar om man verkligen får göra som de har gjort, vad det kan få för följder för Pelle och Olle. Vad svarar du?

Utdrag

Om ett avtal ska upprättas och det sker muntligt, kommer det utan tvekan bli mycket missförstånd. Om man istället har avtalet på papper blir det mycket enklare att se vad det är som egentligen gäller. När det handlar om besittningskydd från näringsidkarens sida så är det egentligen ingen fara att inte besittningskydd gäller i avtalet. Nu har man ju allt nerskrivet eftersom att avtalet måste upprättas i skrift. Det lär ju stå hur länge man har tillgång till lokalen man hyr.
Enligt §42 i jordabalken, lokalhyresgäst får inte dröja med hyresbetalningar, hyresrätten avbryts två dagar efter... Köp tillgång för att läsa mer

Affärsjuridik: | Lagar | Instuderingsfrågor

[0]
Inga användarrecensioner än.