Alkohol och droger | Inlämningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 3
  • Naturkunskap 1b
  • Inget betyg givet
  • 4
  • 2253
  • PDF

Frågor och svar: Alkohol och droger | Inlämningsuppgift

En inlämningsuppgift med instuderingsfrågor om alkohol och droger med en efterföljande informerande text om alkohol och hasch där hon även kort diskuterar om hasch borde legaliseras i Sverige.

Innehåll

1. Beskriv samband mellan hjärnans belöningssystem och beroende av en drog
2. Ge en biologisk förklaring till varför många tar större risker som tonåringar än de
senare gör som äldre
3. Hur många promille alkohol får man högst ha i blodet för att få köra moped?
4. Varför är alkohol och vinterkyla en farlig kombination?
5. Varför drabbas alkoholister lätt av
6. Vilken narkotika beskriver respektive påstående:
7. Varför är risken för dödlig överdosering extra stor för heroinmissbruk?
8. Varför är det extra farligt att kombinera ecstasy med intensiv dans i en folktät och
varm lokal?
9. Beskriv skadliga effekter som orsakas av tobaksrökens

A-fråga.
Vissa påstår att alkohol är lika farligt som hasch och därför skulle det även vara lagligt att sälja och använda hasch i Sverige. Vilken ställning tar du till påståendet? Du skall underbygga din ställning med välgrundade och nyanserade argument. Du kan t ex
förklara utförligt vilka konsekvenser alkohol och hasch har för kroppen; ta reda på och berätta detaljerat om konsekvenser av alkoholkonsumtion och hasch för samhälle; kolla på statistiken om brottsligheten i samband med alkohol och hasch o s v .

Fakta om hasch
Fakta om alkohol
Brottsligheten mellan narkotikaanvändning och alkoholanvändning.
Bör hasch (cannabis) legaliseras i Sverige?
Källförteckning

Utdrag

Fakta om hasch

Hasch ingår i cannabis, som är ett samlingsnamn för just hasch, hascholja och marijuana. Det kommer ifrån en hampväxt som heter på latinska ”Cannabis Sativa”. Växten innehåller i sig hundratals kemiska substanser, cirka 60-80 substanser påverkar psyket.
Hampaväxten är en tålig växt som trivs i varma miljöer. Cannabis plantan produceras mest i Colombia, Jamaica, Marocko, Afghanistan, Irak, Libanon, Mexico, Pakistan, Turkiet, USA och Nederländerna. Hasch tillverkas av hampaväxten som producerar en kåda. Kådan, växtdelar och bindemedel (ex, lim och klister) pressas tillsammans till haschkakor.

I hampaväxten finns THC (delta-9 tetrahydrocannabinol) som är ett ämne som ger själva rusningen, halten THC används ofta som ett mått på styrkan. THC halten varierar alltid beroende på växtens egenskap, alltså var den växer och vilken del utav växten som man använder. THC är fettlösligt och åker upp i organen i kroppen och det är där rusningen kommer. THC-halten ligger normalt på ungefär 8-15%. Hasch innehåller ofta mer THC idag än vad det gjorde förr, men dagens hasch är inte heller starkare än förr då det ofta innehåller mycket kemikalier som dämpar effekten på THC (cannabisdrog, 2017).

Hasch gör att hjärnans centrala del påverkas och känslorna styrs. Drogen framställer de ”bra känslorna” vilket gör att man ofta känner ett lyckorus i kroppen när man tagit cannabis. Efter att man rökt hasch kommer effekten efter cirka 15 - 45 minuter och man blir aktiv och utåtriktad. Man blir fnittrig, pratsam och upprymd. Man tappar förståelsen för tiden, ett par få minuter kan tolkas som timmar (eller tvärtom). Efter en stund blir man mer inåtvänd men forfarande aktiv. Då börjar man få stora och utvidgade pupiller, man ser färger starkare och lukten träder fram mer. Man blir mer känslig och överdriver ofta sina känslor. Kroppsligt börjar hjärtat att slå snabbare, man blir torr i munnen, känner sig hungrig eller sugen på sötsaker. Efter ett flitigt långt missbruk börjar man sova tungt och längre, man får en försämrad inlärningsförmåga och närminne, försämrat immunförsvar, personligheten förändras, det ökar risk för psykiska sjukdomar. När man överdoserar cannabis är det lätt att falla i ett tillstånd som kallas haschpsykos vilket innebär att man blir väldigt orolig och man känner sig hela tiden förföljd av något. (cannabishjalpen, 2017)

Fakta om alkohol

Den alkohol som finns i öl, vin och sprit har namnet etanol (kemiska formel; C2H50H). Den skapas i jäsningsprocesser, som när exempelvis druvor jäses till vin. Alkohol är en drog som påverkar hjärnan och resten av kroppen på olika sätt. Alkohol stimulerar den hjärnans belöningscentrum men skadar och skapar även beroende. När man dricker alkohol frigörs dopamin som är en signalsubstans som får nervositet att släppa, samtidigt som det är rogivande och muskelavslappnande. Alkohol frisätter endorfiner, som är ett ämne som liknar morfin och ger lugn och lycka. Bara små mängder alkohol... Köp tillgång för att läsa mer

Alkohol och droger | Inlämningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.