Amerikanska presidentvalet 2016 | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
  • Samhällskunskap 1b
  • B
  • 6
  • 1632
  • PDF

Amerikanska presidentvalet 2016 | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift om det amerikanska presidentvalet 2016. Eleven beskriver hur valet fungerar och eleven analyserar resultatet.

Lärarens kommentar

Jämförelse mellan svenska och amerikanska styrelseskicket var väldigt bra

Innehåll

President
Kongress
Högsta domstol
Lite fakta om USA:s historia
Valförfarande
Valdeltagande
Valkampanj
Analys
Källor

Utdrag

Valkampanj


Valkampanj göras före allmänt val och folkomröstning. Detta innebär att kandidater står fram och prata om vad de vill genomförs och valutalande för att mobiliserar det största antalet röster.

Presidentkandidaterna bryr sig om vissa delstater mer än de andra för att det som avgör vem som vinner är inte rösterna utan delstater som man har. Folket röstar inte direkt utan representanterna som kallas för elektorer som röstar. Så för att man vinna i presidenten så måste man vinna i de stora delstater som har mer elektorer. Så därför lägger lägger kandidater olika tonvikt på delstaterna inför valet den 8 november som är presidentvalet år 2016.

Den 8:e november var det presidentvalet för år 2016 och det är Donald Trump som vann i presidenten och fick 290 delstater.


Analys

Hur funkar det i presidentval system?

Jo, det funkar så där att de befolkning som bor i USA ska rösta på ett demokrati sätt genom att rösta på vilken elektorer de vill ha. Sedan blir det elektorer tur att välja och varje län i USA har flera elektorer, så de väljer presidenten som de vill ha.


Hillary van men Trump som blev presidenten.

Där är mycket människor i USA och man kan tänkat att det gick sådär för att Trump fick vinna på presidentvalet. Där kanske människorna som vill inte att en kvinna ska vara president över USA, och några andra människor som tyckte att Hillary Clinton ska var dålig, eftersom hennes man “Bill Clinton” var dålig när han var USA:s president mellan 1993-2000.

Några personer kanske kom ihåg vad sa Ronald Reagan när han var en kandidat och det hände samma sak vad hände i presidentvalet... Köp tillgång för att läsa mer

Amerikanska presidentvalet 2016 | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.