Apelsinjuice och c-vitamin effekt | Labbrapport | Gymnasiearbete

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Komvux Komvux
 • Kemi 1
 • Inget betyg givet
 • 18
 • 4821
 • PDF

Projekt: Apelsinjuice och c-vitamin effekt | Labbrapport | Gymnasiearbete

Labbrapport på Komvux i Kemi 1 om apelsinjuice och c-vitamins effekt.

Eleven har tagit sig an frågeställningen i vilken substans c-vitamin får ut den mesta effekten i vår omsättning. Här undersöks egenskaperna i färskpressad juice och juice från koncentrat. Först ges fakta och bakgrund om ämnet c-vitamin och därpå redovisas laborationen som utförs genom jodtitrering. Resultat och analys avslutar labbrapporten.

Innehåll

1- Abstract . . . 2
2- Inledning .4
3- Frågeställning . .4
4- Bakgrundsfakta . .4
4:1 Var hittar vi C-vitamin 5
4:2 Människans dagsbehovs och dagligt referensintag, DRI, av C-vitamin 6
4:3 Varför behöver vi C-vitamin . . . 6
5- Titrering 7
5:1 Hur gick man tillvägar när man titrerade 7
5:2 Felkällor vid titrering .8
5:3 Att tänka på när man titrerar 8
6- Rapport . .9
6:1 Bestämning av C-vitaminhalten med jodometri 9
6:2 Material 10
6:3 Utförande 11
6:4 Riskanalys .11
6:5 Felkällor .11
7- Resultat . .12
7:1 Apelsinjuice från affär . 12
7:2 Färskpressad apelsinjuice . . 14
8- Diskussion . 16
9- Källförteckning .18

Utdrag

Inledning:

Jag fick iden ifrån mitt stora intresse för kemi samt att jag vill studera vidare inom ämnet och därför kändes det som ett självklart val då jag kan fördjupa mig inom ämnet. C-vitamin hör till naturvetenskap så därför tyckte jag att det var ett bra val eftersom arbetet skulle anknyta till studieinriktningen. Syftet med arbetet är att kunna få mer lärdom om C-vitaminer och vad det är som egentligen innehåller C-vitamin, samt att kunna förstå varför det är så viktigt för speciellt cancer patienter att ha höga doser av C-vitamin.
C-vitamin är en livsviktig vitamin som vi måste få i oss för att undvika bristsjukdomar. först tänkte att jag skulle göra tre olika laborationer för att kunna bestämma vart man får C-vitamin som högst men eftersom den tredje laborationen passar inte ihop med min frågeställning så bestämde jag att jag skulle inte göra den. Vi kan tillgodose vårt dagliga c-vitaminbehov genom att dricka apelsinjuice, Färskpressad eller färdigköpt. När jag ser tillbaka på mitt gymnasiearbete är jag mycket nöjd med vad jag har fått möjligheten att prestera och under resans gång har jag lärt mig mycket, t.ex. att planera själv en laboration var betydligt svårare än vad jag trodde från början och jag mötte många hinder som jag var tvungen att ta mig över.

Bakgrundsfakta

C-vitamin är en organisk syra och som i sin tur medverkar normal kollagenbildning som har en stor betydelse för bland annat hudens, tändernas, blodkärlens normala funktion och den hjälper även till att C-vitamin bidrar till att försvara olika celler mot oxidativ stress, andra uppdrager som C-vitamin gör är att underlätta kroppens järnupptag.
Askorbinsyra eller C-vitamin kan framställas på syntetisk väg ur glukos av de flesta växter och djur. Människor, vissa apor, marsvin och några få andra djurarter har däremot en enzymdefekt som gör att dessa saknar förmågan att producera sitt eget C-vitamin. För att de ska få i sig C-vitamin så måste de intas via kosten. Potatis, grönsaker, citrusfrukter, sura bär, paprika, nypon, svarta vinbär, röda vinbär, jordgubbar och även viss inälvsmat som lever och binjurar innehåller väldigt höga halter av C-vitamin.
Askorbinsyran är värmekänslig. C-vitaminet i maten minskar när det blir en långvarig värmehållning och upprepande uppvärmning som ofta förekommer när man flyttar mat från ett centralkök, då askorbinsyran bryts ner efter hand.
Norman Haworth fick år 1937 nobelpriset i kemi för sitt arbete med att utforska askorbinsyrans konstruktion, som delades med Paul Karrer som själv fick pris för sitt arbete med vitaminer. Albert Szent-Györgyi vann Medicinpriset samma år för hans studier om askorbinsyrans biologiska funktioner.
Askorbinsyra är vattenlöslig. Salter och estrar av askorbinsyra får slutstavelsen –at och kallas ... Köp tillgång för att läsa mer

Apelsinjuice och c-vitamin effekt | Labbrapport | Gymnasiearbete

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2017-02-08
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  Inledningen och den gav mig inspiration för uppbyggnaden!