Apples historia | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Teknikprogrammet (TE) Årskurs 2
  • Svenska 2
  • A
  • 10
  • 2374
  • PDF

Apples historia | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift om dataföretaget Apple där eleven beskriver utvecklingen från starten år 1976 till idag.

Lärarens kommentar

Mycket utförlig och bra skrivet. En lärorik text. Lite små grammatikfel, men inga som påverkar betyget.

Innehåll

Starten för Apple
Jobs avgår från Apple
Jobs kommer tillbaka
Det moderna Apple
Avslutning
Referenser

Utdrag

Äppelmärket har blivit så igenkännbart att man inte längre behöver få en förklaring vad den betyder. Att ha en text under som säger; “Apple” är onödigt. Apple har haft många motgångar och förluster, men i ungefär ett sekel har Apples aktier ökat exponentiellt. Enligt www.forbes.com i artikeln “The World's Largest Tech Companies 2016: Apple Bests Samsung, Microsoft And Alphabet“ är Apple världens störta teknik företag och världens åttonde största företag.

Hur utvecklades ett litet projekt som två unga hippies startade i ett garage till världens största teknikföretag?

Starten för Apple
1976 startade Steve Jobs och Steve Wozniak Apple Computers i ett litet garage i Los Altos, Kalifornien. Samma år utvecklade och lanserade Jobs och Wozniak Apple I. Dock tog inte allmänheten den seriöst, eftersom de bara såldes som ett kretskort. Apple stod stilla tills Apple II debuterade på en datormässa 1977, vilket visas i filmen Jobs från 2013, regisserad av Joshua Michael Stern.

Med ökade försäljningar, ökade även Apples arbetskraft med flera tusen. 1980 släpptes Apple III, vilket var steget för att börja sälja Apple datorer utomlands. Apple började ta på sig fler mellanchefer och flera investerare, som valde att sätta sig i styrelsen. Investerarna skulle se till att Apple blev ett “riktigt företag”.

Besöket hos företaget Xerox PARC 1979 gjorde att Jobs och flera andra ingenjörer började på projektet Lisa. Lisa skulle revolutionera persondatorer för alltid. Dock visade Jobs sig vara en dålig projektledare och togs bort från projektet av Mike Markkula, då VD för Apple och en av de stora aktieägarna. Jobs, som bara ägde 11% av Apples aktier, bestämde sig att ta över någon annans projekt, och började sedan jobba med Macintosh.

1981 släppte IBM sin första persondator. Den hade Big Blue, vilket är IBMs smeknamn, i sig och började snabbt dominera slagfältet. Jobs och hans kollegor var tvungna att jobba mycket snabbt och effektivt om de vill konkurrera med IBM. Därefter började Jobs inse att Apple måste bli ett “vuxet” företag, precis som IBM och förstod att han är inte rätt man för jobbet.

Jobs avgår från Apple
1983, började Jobs leta efter en ny VD för Apple. Han träffade John Sculley, VD för Pepsi Cola. I april samma år blir Sculley den nya VD:n för Apple. Efter några månader började Jobs och Sculley få svårigheter att samarbeta... Köp tillgång för att läsa mer

Apples historia | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.