Arbeta i projekt | Rapport

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Teknikprogrammet (TE) Årskurs 1
  • Datorteknik 1a
  • C
  • 6
  • 2104
  • PDF

Arbeta i projekt | Rapport

En rapport om hur man arbetar i projekt. Eleven har tagit utgångspunkt i Sven Eklunds bok "Arbeta i projekt" och rapporten innehåller information om vilka faktorer som påverkar ett projekt och vilka metoder man kan använda för att skapa och genomföra ett lyckat projekt.

Innehåll

Inledning
Projekt betydelse och karakteristiska
Polyas metoden
Steg ett: Förstå problemet
Steg två: skapa ett plan
Steg tre: Utför planen
Steg fyra: Utvärdera resultat
Detaljplanering och fördelning av ansvar
Sammanfattning
Om citat och referenser
Referenslista

Utdrag

Inledning:
I denna rapport sammanfattar jag några kapital av boken "Arbeta i projekt – individen, gruppen, ledaren" som är skriven av Sven Eklund 2010. Kapitalen som vi har läst är 1,2,9–14, berättar om projekt betydelse och karakteristiska och hur planerar man detaljer i sitt projekt, vilka faktorer som påverkar ett projekt och vad är för metoder som man kan användas för att planera detaljerna i ens projekt?
Projekt betydelse och karakteristiska:
I boken beskriver Eklund hur man gör en bra beskrivning för ett projekt. Han berättar om linjeorganisation som är motsatsen till ett projekt. Vad består linjeorganisation av? Den består av olika avdelningar och varje avdelning har sina egna professionella kunskaper. Linjeorganisation har rutinerna som bas och nästan alla arbetsdagar är lika. Detta märker man när Eklund skriver "Det är normalt inte något nytt, speciellt eller något utöver den normala" som finns i sidan (18).
I jämförelse mellan linjeorganisation är ett projekt något som utöver det normala. Oavsett vem är som gör det (inte viktigt om det är en person, organisation eller ett företag..) eller i vilket stället eller plats görs det ( hemma, park eller i ett företag).
Varje projekt har grundläggande egenskaper som man måste följa för att göra projektet på bästa sätt Egenskaperna består av 5 saker:
• Engångskaraktär.
• Tiden är avgränsad.
• Begränsade resurser.
• Har ett tydligt mål.
• Måste vara uppbyggt omkring en tillfällig organisation.

Jag tror att man måste ha ett tydligt mål vilket är det viktigaste egenskap, eftersom jag tycker att varje person måste ha ett tydligt mål i sitt liv, vilket gör man beslutsam att uppnå det målet på bästa sätt och man vet ju hur. Om man kopplar den här idén till ett projekt, så märker man att alla deltagare i det projektet vill uppnå samma mål. Detta enligt Eklund som skriver att om deltagarna hade olika mål kan de inte samarbeta i ett effektivt sätt.
Målen är två typer:
Den första är resultatmål, som alltid svarar på frågan "vad?" Och resultatet av projektet är jätteviktigt om hur ska det bli. Den typen av mål är enkelt att uppnås tror jag för att det är beroende av detaljer och idéer, som är lätta att beskrivas.


Den andra typen kallas för "effekt" som svarar på frågan "varför?" Och frågan varför blir alltid bättre att du kommer att få bättre resultat och söker efter att göra projektet på bästa sätt. Och den är en av de anledningarna för att kunna utveckla en existerande produkt när man söker efter förbättringar i sin produkt.
I kapitel 2 "Värderingar och beteenden" Eklund 2010, sidor (34-41) förklarar han att när man har egna värderingar, beteenden, åsikter och stress som påverkar resultatet... Köp tillgång för att läsa mer

Arbeta i projekt | Rapport

[0]
Inga användarrecensioner än.