Argumenterande tal: Längre fängelsestraff - Retorik

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 2
 • Retorik
 • B
 • 2
 • 629
 • PDF

Argumenterande tal: Längre fängelsestraff - Retorik

En nedskriven version av ett argumenterande tal, där eleven föreslår att längre fängelsestraff bör införas för grova brott.

Utdrag

"Ärade regering, för tre år sedan förändrades livet för Emma Pettersson totalt. Hennes förre pojkvän kidnappade henne, körde ut på ett ödsligt fält utanför Kristianstad, misshandlade henne grovt och lämnade henne slutligen för att dö. Han utsatte henne för alla möjliga hemskheter som inte någon ska behöva utstå. Därefter fick hon kämpa i år för att kunna gå och tala igen och hon kommer aldrig bli helt återställd. Mannen som gjorde detta fick endast 12 års fängelse.

Och sen har vi terrorattentatet på Utöya. Anders Behring Breivik mördade iskallt över 70 oskyldiga ungdomar, och ångrar inte det för en sekund. Han ler till och med i rättssalen och visar ingen respekt över huvud taget till alla överlevande och till offrens familjer. Breivik fick på hösten 2012 sitt straff bestämt: 21 år med möjlig frigivning efter 10 år.

Är detta rätt? Räcker dessa år i fängelse som straff efter att ha förstört någons liv, utsatt någon för så hemska saker som ingen någonsin ska behöva genomgå? Nej det tycker inte jag. Är det rätt att personer idag kan utföra fruktansvärda brott om och om igen, bli dömda till livstids fängelse, och sen bli utsläppta efter 10 år? Nej, det tycker inte jag. Är det rätt att vissa får det bättre i fängelset än utanför, och utför brott just av denna anledning? Nej det tycker definitivt inte jag.

Jag anser att Sverige borde införa längre fängelsestraff."... Köp tillgång för att läsa mer

Argumenterande tal: Längre fängelsestraff - Retorik

[32]
Användarnas bedömningar
 • 2014-10-21
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Uppsatsen håller en god ton och är noga uppbyggd, både strukturellt och språkligt. Den är väldigt enkel att förstå och lätt att ta åt sig då goda argument finns. Det som gjorde störst intryck på mig är att det i inledningen berättades om erfarenheter från människor från landet Sverige där allt det här händer. Inledningen var väldigt bra och om det var ett tal skulle jag vara väldigt intresserad av att fortsätta lyssna om jag hörde denna inledning. Jag skulle gärna vilja ha fler argument om varför vi ska ha högre straff i Sverige.
 • 2014-03-01
  den gav mig god inspiration, till min uppgift "argumenterande tal, men jag hade hoppats på att du följt den retoriska mallen mer för ett argumenterande tal. Du hade med tes och mot argument, med du hade behövt gör tre klara motargument så det blir tydligare exempel: 1. Därför 2. eftersom så att med dessa tre som hjälp blir det mycket tydligare för en läsare vad du menar och varför/hur du vill komma fram till det
 • 2016-10-03
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  Grym! Jättebra hejhej ojoj
 • 2016-05-01
  helt ok. Följer inte argumenterande mallen