Argumenterande text: Legalisera cannabis

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
  • Svenska 2
  • B
  • 1
  • 550
  • PDF

Argumenterande text: Legalisera cannabis

En välstrukturerad argumenterande text som uppmanar till att legalisera drogen cannabis. Genom att jämföra cannabis med alkohol och tobak, som är lagligt i Sverige, argumenterar eleven för att även cannabis borde vara lagligt.

Utdrag

Odla, sälja, inneha och använda cannabis är olagligt i Sverige. Detta är för många en självklarhet, för cannabis är knark, och knark är skadligt samt farligt. Det som många inte tänker på är att knark är slang för narkotika och narkotika är ett samlingsnamn för rusmedel. Är till exempel inte alkohol ett rusmedel?

Att använda en drog som tobak eller alkohol är i princip lika farligt. Att en joint cannabis innehåller 50 procent mer tjära än en cigarett är visserligen sant, men att den personen som röker förbrukar ungefär 20 cigaretter om dagen. En cannabisbrukare röker sällan 20 jointar om dagen. Om man utgår efter detta får en vanlig tobaksrökare i sig mer tjära än personer som röker cannabis.

Och som vi vet är tobak faktiskt lagligt i Sverige, detsamma gäller för alkohol. Alkohol är skadligt för vår lever och hjärna. Alkohol startar lätt våldsamma konflikter som som kan sluta illa, och 70 procent av alla misshandelsfall begås av människor som varit påverkade av alkohol. Man beräknar att cirka 30 procent av alla olycksfall i Sverige är relaterade till alkohol. Som myndig person kan du när som helst när du vill gå och köpa exempelvis en öl och dricka den, utan att... Köp tillgång för att läsa mer

Argumenterande text: Legalisera cannabis

[0]
Inga användarrecensioner än.