Artikel: Svenska språkets framtid

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se

Artikel: Svenska språkets framtid

Det här är en artikel med utgångspunkt i en intervju med en pensionerad svensklärare. Artikeln handlar om svenska språkets framtid och här diskuterar eleven och den intervjuade läraren nyord, slang och ungdomsspråk, med mera.

Observera att artikeln är skriven i Svenska som andraspråk 1 och har viss språklig förbättringspotential.

Utdrag

Svenska språket ändrar sig sakta, men säkert. Tiden tar med sig en del av språket, en del av kulturen. Vem kan veta hur svenskan kommer att se ut i framtiden?
Solen skiner idag. Efter en lång vinter kommer äntligen våren. Jag ringer till Lisa på förmiddagen och bestämmer att vi ska dricka lite kaffe på eftermiddag. Klockan 15:00 kör jag till henne. Hon bor in en villa nära havet. Det är så härligt att komma hit.
Hon sitter i köket och vinkar genom fönster. Det var länge sen vi sågs... Dörren öppnas och det kommer en söt doft… körsbär. Här känner man sig hemma, här känner man Lisa och hennes kakor med körsbär. Lisa är en gammal svensklärare född i Stockholm som nu bor i en liten byn utanför Ängelholm. Hon är 87 år gammal, gråhårig, blå ögon som himlen mitt i sommaren, markerade kindben och fylliga läppar. Hon har varit en riktigt vacker kvinna när hon var ung.
-Det var länge sen! Hur är med dig? frågar hon.

-Det går framåt. Jag tänker prata lite med dig om svenska språket.
Det är så spännande för henne att prata om svenska språket. Det är allt som har gett mening åt hennes liv och nu, efter många år, är det bara ett härligt minne. Hon har jobbat nästan 40år som lärare och när... Köp tillgång för att läsa mer

Artikel: Svenska språkets framtid

[0]
Inga användarrecensioner än.