Autism och anhöriga | Rapport

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Psykologi 2b
  • B
  • 11
  • 3996
  • PDF

Autism och anhöriga | Rapport

En kort rapport som handlar om hur autism påverkar de anhöriga. Här undersöks hur det är att leva med en autistisk person och hur vardagen påverkas genom att titta på familjemedlemmars berättelser.

Innehåll

• Inledning
• Studier
• Teorier
• Perspektiv
• Analys
• Sammanfattning
• Referenslista

Utdrag

Hur påverkas de anhöriga?

I hemsidan autismforum.se har flera närstående personer till en som har autism blivit intervjuade genom att de ska besvara på frågan hur de upplever som anhöriga. Jag har därför valt att skriva om en lilla syster som känner sig som en stora syster till sin bror Christer som lider av autism.

Hon fick börja ganska tidigt med att passa sin storebror när hennes föräldrar inte kunde. Hon fick även göra en massa saker åt honom som han själv hade svårt med. Christer är 3 år äldre än hans syster men ändå känner hon sig äldre än honom. Hon fick följa med honom när han ska kissa eller bajsa då de inte vet hur man ska göra i vilken situation, hon fick följa med honom ut och då brukar han springa ganska fort och skrika och då var det bara för lilla systern att springa efter. Hon fick även försvara sin bror då flera i gården alltid var taskiga mot honom eller retade honom för att hon tyckte om sin bror. Dom brukade mysa tillsammans och kramas när deras föräldrar brukade låta dom ensamma hemma.

När hon senare blev tonåring så tyckte hon att han var jobbig, hon blev kallad för den där tjejen som hade en koko brorsa och då önskade hon att hon hade en helt vanlig bror. Hon har träffats på flera som är syskon till en som har autism och de känner likadant som henne. Att de fick ta emot ganska mycket som barn och att de blev behandlade på ett annat sätt än vad barn brukar bli behandlade.

Så för att sammanfatta allting så tyckte hon att det inte var jobbigt i början att ha en storebror som lider av autism och att hon kunde ta den ansvaret som liten att vaka över honom och ta hand om honom. Senare så tyckte hon att det var jobbigt. Hon önska att han inte fanns men efter ett tag så träffade hon någon som kände som henne och då var hon inte ensam om det. Det är ett svar på min frågeställning då hur det påverkar de näras liv. Hennes liv har ju förändrats sen hon var liten, hon har alltid haft den ansvaret att alltid skydda han och ta hand om han även fast han är äldre än henne. Men det gör inte att hon inte tycker om honom till en början utan hon älskar sin bror men med tiden så inser hon att han e jobbig och önskade att han inte fanns.

Det finns en intervjustudie som intervjuade ca 50 ungdomar i 12- 18 års ålder där alla hade ett syskon med någon slags funktionsnedsättning. Själva intervjun handlade om stress och hur de upplever att deras vardag ser ut. De syskonen som blev intervjuade beskrev stress inom familjen. Det som ungdomarna tyckte var svår i deras vardag var:

Att bli sedd i sin egen situation- och inte bara bli jämförd.
Att kunna hjälpa till med syskonet- eller slippa hjälpa till så mycket.
Att förstår bättre om ” vad och varför” kring syskonets funktionsnedsättning.
Att själv bli förstådd i sin situation.
Att ” klara av ” svåra utmaningar trots deras begränsade inflytande i familjen.
Att bli uppskattad och bekräftad i sina ansträngningar.
Att få vara ett barn- och inte alltid så förstående och förståndig.
Att ta eller få plats och tid- trots att syskonen har mer behov.
Att vara syskon till ett barn med en viss funkstiosnedsättning kan innebära en massa oro och känslor som uppkommer i ens egna liv även fast man inte förstår varför. Man kan även som syskon tycka att man är allt för inblandad i ens syskons och föräldrars bekymmer när man själv inte vet varför.

Det finns även en annan invandrar mamma som skriver om sitt liv då hennes dotter Maria lider av autism. Hon skriver att flera familjer som kommer ifrån mellanöstern skäms för deras barn. Hon säger även att de som har barn som lider av autism eller är funktionsnedsatta försöker så gott de bara kan att gömma sina barn, även fast man älskar sitt barn. Maria kan i vissa situationer slänga sig på golvet i affären och börjar skrika och gråta för att hon inte vet vad som kommer att hända eller att hon inte får sin vilja fram och då kommer det flera svenskar rusande fram och frågar om hon har slagit sin dotter. ” – Det verkar som om svenskar har mycket nära till att tro att invandrare misshandlar... Köp tillgång för att läsa mer

Autism och anhöriga | Rapport

[1]
Användarnas bedömningar
  • 2015-10-15
    Väldigt bra skrivet. Informerande och tydligt.