Bakterier i jord: Labbrapport i Biologi 1

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 3
  • Biologi 1
  • MVG
  • 5
  • 1578
  • PDF

Bakterier i jord: Labbrapport i Biologi 1

En laborationsrapport i Biologi 1 vars syfte är att undersöka bakterier i jord och faktorer som påverkar deras antal (exempelvis skillnader mellan syrefattig och syrerik miljö).

Innehåll

- Sammanfattning
- Inledning
- Syfte
- Material
- Metod
- Resultat
- Diskussion
- Källor

Utdrag

"Material:
- Bakteriodlingsskåp 37 c
- 10 ml sterilt vatten i skruvlocksrör
- Provrörsskak
- NA-agarplattor
- Ett rör thioglycollatmedium
- Automatpipetter
- Ympnål
- Rackla
- Gasbrännare

Metod:
För att kunna undersöka antal bakterier i jorden har vi tagit jord från under en gran. Vi tog fram tre rör med 100 ml sterilt vatten i sedan blandade vi 1 g jorden i det första röret med 100 ml vatten och fick en mörk brun vätska. För att den skulle röras noggrann har jag använd whirlmixer. Sedan väntade jag tills de största bitarna sjunker ner. Med en stril pipett har vi suget upp 0,1 ml och fört över till det andra röret. När vi använde varje av dem rören var vi också tvungna att sterilisera den. Detta gjorde vi genom att hålla den hösta delen av varje rör framför gasbrännare när vi har öppnat locken även när den var dags för att stänga locket. Efter att har vi gjort sterilisering för andra röret använde vi whirlmixer för att skaka det. Jag har upprepat samma metod för andra gången och sugit upp 0,1 ml vatten från andra röret till tredje röret.

Sedan tog jag fram 6 NA- agarplattor. Två plattor används för varje rör. Jag överförande ett dropp från första röret till en platta. För att inte få in överflödigt med bakterier i burkarna var vi noggranna med att få på locket ordentligt och höll det inte öppet onödigt länge. Sedan tog jag fram en rackla och brände den då försökte jag att sprida runt vatten på ytan. Jag skulle inte glömma att lämna plattan upp och ner. Vi hade också MD plattor också som är bra för svampodling. Jag har överfört 0,1 ml vatten från första röret till MD plattor och spridit i ytan med hjälp av rackla.

Vi fick också två rör som var special vätska i för att kunna odla bakterier som passar till syrefattiga miljöer (thioglycollatmedium). Jag har överfört 0,1 ml vatten från första röret till varje av dem.
På varje steg skrev jag vad som var i vilken platta, mitt namn och datum också. Sedan lämnade vi dem in i en påse och tillslut i ett värmeskåp. Där skulle dem vara kvar för en vecka för att bakterierna skulle få det så gynnsamt som möjligt.

När vi efter en vecka tog ut dem ur skåpet skulle vi undersöka dem både synligt och med mikroskop. Jag försökte att räkna antal kolonier i varje AN-platta genom att anteckna med en penna för att inte blanda. Efter dess har vi räknat antal bakterier med en formel som vi tog.

Jag försökte att mikroskopera också några av dem kolonier . Jag tog fram ett objektglas och droppade ett dropp vatten. Jag brände ympnål för att gör den steril sedan tog den koloni som jag valde och försökte att drar på vatten tills den löser sig i vatten. Men jag skulle dra bara på upp och ner åt inte vispa.
När det gällde MD plattor skulle vi ta en bit tejp och lämna snabb på möglar i plattan. Efter dess skulle vi lämna tejpen på objektglas och mikroskopera."... Köp tillgång för att läsa mer

Bakterier i jord: Labbrapport i Biologi 1

[4]
Användarnas bedömningar
  • 2014-02-27
    Bra disskuison! Dock inte använda google som källa men annars super
  • 2016-01-18
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 1
    Väldigt bra labbrapport!
  • 2014-02-05
    Väldig bra labbrapport
  • 2013-09-04
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
    Ganska bra beskrivit.