Jämställdhet och feminism | Diskuterande text

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
 • Samtida kulturuttryck
 • A
 • 4
 • 1514
 • PDF

Jämställdhet och feminism | Diskuterande text

En diskuterande text som svarar på varför feminism behövs i vårt samhälle. Eleven reflekterar kring vad begreppet feminism innebär, varför den feministiska rörelsen dras med rykten om manshat, och vilka orättvisor som finns i samhället som gör det nödvändigt för feminismen att existera. Flera relevanta källor används, exempelvis SCB, men också artiklar och blogginlägg från kända feminister och motståndare.

Utdrag

Feminism, nyckeln till att nå en jämställd värld. Men vad innebär egentligen begreppet? Jo, enligt nationella sekretariatet för genusforskning, framhåller feminism kvinnoperspektivet och hävdar att kvinnors värde och rättigheter ska vara likställda med mannen. Utgångspunkten är kampen mellan könen och det kvinnoförtryck som finns. Feminister anser att samhället är styrs under patriarkat där mannen överordnar kvinnan, därför jobbar feministiska aktivister för att detta ska förändras så kvinnor får samma, sociala, juridiska och ekonomiska möjligheter som mannen. 
 1 Léo Garden, en 12årig aktivist inom Centerpartiet menar dock att feminism endast syftar till att hjälpa och värna om det kvinnliga könet. Han står fast vid att han är ”jämställdist" men inte feminist pågrund av att han tycker att det är fel att det kvinnliga könet ska ha mer privilegier och rättigheter än det andra, vilket är en vanlig feltolkning. 
 2 Léo är inte ensam om att missuppfatta begreppet. Faktum är att det förekommer en generell uppfattning kring feminism, speciellt kring män och detta kan man se på olika medier, detta påverkar synen på feminism. Exempelvis argument som den kända bloggaren Lady Damer lyfter fram såsom ”Feminister tycker att kvinnor ska bli som män” och ”Feminism innebär att kvinnor ska ha det bättre än män”. Lady Damer menar att det gör att feminism på senare tid ”sågas” för någonting som faktiskt inte stämmer. Därav har ordet 3 feminism på senare tid fått en allt mer negativ laddning, där man exempelvis blir kallad för ”lesbisk manshatare” om man påstår sig vara feminist. Detta påverkar självklart samhällsdebatten kring jämställdhet. Allt fler individer får en generell bild av att de flesta feminister stödjer dessa typer av argument. Vilket jag förstår. Det finns självklart radikala och extrema människor som uttrycker sig på detta vis, även Lady Dahmer som för många är en förespråkare för... Köp tillgång för att läsa mer

Jämställdhet och feminism | Diskuterande text

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2016-04-29
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Håller med om allt som står här! Riktigt bra
 • 2017-05-02
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  Bra text, bra info, bra fakta superbra