Black Swan av Darren Aronofsky | Psykologisk filmanalys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Teknikprogrammet (TE) Årskurs 2
  • Psykologi 2a
  • A
  • 8
  • 3065
  • PDF

Filmanalys : Black Swan av Darren Aronofsky | Psykologisk filmanalys

Eleven har i kursen Psykoogi 2a gjort en psykologisk filmanalys av filmen "Black Swan" (2010) regisserad av Darren Aronofsky.

Innehåll

Inledning
Presentationsdel
Vilken form av psykisk ohälsa menar du huvudpersonen/ huvudpersonerna i
filmen har?
Vilket/vilka av de psykologiska perspektiven menar du bäst kan förklara
denna form för psykisk ohälsa?
Vilken terapi/behandlingsform menar du kan vara aktuell i detta sammanhang? Kan
medicinsk behandling vara ett alternativ?
Slutsats

Utdrag

Inledning
Att skildra psykiskt sjuka eller psykiskt instabila personer har allts varit omåttligt populärt inom filmvärlden. Den välförtjänta oscars-vinnaren ”Black Swan” med Nathalie Portman i huvudrollen är ett bra exempel på en sådan film. Det finns inte tillräckligt med ord i det svenska språket för att beskriva den beröm regissören Darren Aronofsky förtjänar för Black Swan. Anledningen till varför vi valde att skriva om just denna film är först och främst då det är en otroligt välgjort film. ”Black Swan” är en briljant skildring av konstnärlig besatthet, och Aronofsky har verkligen lyckats skapa ett mästerverk som är lika mycket vackert som den är mardrömslik.

Presentationsdel
I den psykologiska thrillern Black Swan möter vi ballerinan Nina Sayers som än en ung dansös. Trots att Nina är otroligt begåvad är hon väldigt reserverad och introvert. De andra ser henne som en ”blyg, kall liten flicka”. Nina är med i en prestigefylld balettgrupp på Manhattan, där hon fått sin livs stora chans att få spela huvudrollen i nästa stora pjäs, ”Svansjön” av Pjotr Tcahikovsky. Denna roll kräver att hon skall spela både den oskuldsfulla vita svanen och den sensuellt utmanande svarta svanen. Hennes oskyldiga och nästintill barnsliga personlighet gör henne perfekt till att spela den vita svanen. Dock har hon det väldigt problematiskt med att komma in i karaktären av den svarta svanens förföriska motsvarighet. Enligt Thomas (Vincent Cassel), som är regissören av uppsättningen måste Nina bejaka sina mörkare sidor för att kunna spela den svarta svanen, med det menar han att hon måste bli den hon skall gestalta. Thomas säger åt henne att ”leva lite”, vilket innebär att hon ska gå hem och onanera innan nästa repetition. Samtidigt försöker den andra svarta svart-kandidaten få Nina ur balans genom droger och sex för att försöka stjäla rollen. Dessutom bor hon kvar i sitt lilla flickrum och domineras hemma av sin bittra mor som genom Nina försöker förverkliga sina egna krossade balett-drömmar.

Filmen visar tydligt hur mycket press huvudrollen sätter på Nina. Man ser hur hon tyngs ner och hur det gradvis spårar ur från ”normal” stress till något så mycket allvarligare. Ninas galenskap visar många symptom på schizofreni, som är en psykotisk sjukdom där individen förlorar kontakt och medvetandet för vad som är verkligt och inte. Efter halva filmen då Nina får rollen som både den svarta och vita svanen byter filmen tema. Teaterpjäsen blir numera en skräckfilm.

”Black Swan” är en skildring av konstnärlig besatthet. Att riskera både kropp och själ för sin passion till konsten. Att genom tekniskt kunnande offra sig och ta risker, att betala med blod svett och tårar för att slippa ställa sig i bakgrundsensemblen och förbli en medelmåtta. ”Black Swan” är helt enkelt en extrem skildring av en konstnärs skapande-process och besattheten att nå perfektion. En besatthet där priset i slutändan kan vara ens mentala hälsa .... Köp tillgång för att läsa mer

Black Swan av Darren Aronofsky | Psykologisk filmanalys

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till Black Swan av Darren Aronofsky | Psykologisk filmanalys.