Jämförelse: "Ondskan" och "I ondskans spår" - Analys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Grundskola Årskurs 9
  • Svenska
  • MVG
  • 4
  • 2085
  • PDF

Jämförelse: "Ondskan" och "I ondskans spår" - Analys

En jämförande analys av två olika böcker skrivna på temat ondska ("Ondskan" av Jan Guillou och "I ondskans spår" av Peter Robinson). Eleven analyserar bland annat författarnas olika tolkningar av ondska, och hur detta presenteras i böckerna.

Innehåll

- Inledning och syfte
- Tiden
- Ondskan i böckerna
- Källförteckning

Utdrag

"Inledning och syfte:
Jag har läst böckerna Ondskan (självbiograf/ historisk roman) skriven av Jan Guillou och I ondskans spår (deckarroman) skriven av Peter Robinson.

Jag kommer dels fördjupa mig i tiden i böckerna, när de är skrivna, under vilket/vilka år de är utspelade i och under hur lång tidsperiod boken utspelar sig. Men det jag dock kommer fördjupa mig mest i är beskrivning av ondska i båda böckerna. Där jag kommer analysera dels hur ondskan uppkommit, hur den utvecklar sig och hur den är en del av boken. Även vad för sorts ondska det är tal om, våld/psykisk misshandel osv.

Syftet med analysen är att verkligen få fram grunden i böckernas betydelse.

Tiden:
I ondskans spår får vi följa överkommissarie Alan Banks och hans kollegor under några veckor i maj månad. Boken är skriven 2002 och handlingen utspelar sig i nutid. Handlingen i boken bygger också på en händelse för drygt tio år sedan, när sju barn, de sk ”Sju från Alderthorpe” hittades inlåsta, smutsiga och fysiskt och psykiskt förnedrade i en källare. Detta visar sig ju längre fram man kommer i bokens handling ha en avgörande betydelse för det makabra fynd som görs i början av boken i ”nutid”."... Köp tillgång för att läsa mer

Jämförelse: "Ondskan" och "I ondskans spår" - Analys

[0]
Inga användarrecensioner än.