Brothers | Filmanalys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 3
  • Psykologi 1
  • C
  • 6
  • 1670
  • PDF

Filmanalys : Brothers | Filmanalys

En psykologisk filmanalys av filmen "Brothers" av Jim Sheridan från 2009. Filmens handling gås igenom och tolkas utifrån de olika psykologiska perspektiven i den här analysen.

Innehåll

- Psykodynamisk
- Behaviorismen
- Humanistiska
- Kognitiva

Utdrag

psykodynamisk

Ur Freuds psykodynamiska perspektiv så är den tidiga utvecklingen oerhört betydelsefull för vårt psyke och vår framtid. Om vi ska se på Sams situation så kan vi därmed se att barndomen har påverkat Sams handlingssätt. Det framgår väldigt bra i filmen hur Sams förhållande till sin far är. Det vi får reda på är att han och hans pappa har varit nära och att Sam ser upp till sin pappa som ung, och det har satt spår hos Sam som har anslutit sig till armén för att vara som sin pappa som var också med i armén. Ha n är kärleksfull med sina barn och älskar sin fru. Om vi ska analysera Tommy ur ett psykodynamiskt perspektiv och sedan försöka se hur hans psykes delar påverkar hans handlingar så kan vi se att i början av filmen så är Tommy en jobbig och elak person som har hamnat i fängelset för att ha försökt råna en bank. Detta gör att hans pappa blir missnöjd med honom och de går konstant varandra på nerverna. Efter att Sam åker på ett uppdrag till Afghanistan och hans familj får besked att han dog. Eftersom att Tommy tycker mycket om sin stora bror Sam och bryr sig om honom så börjar han ta livet lite mer seriöst och tar hand om Sams familj som består av Grace och hennes två små döttrar. Han vet att det är hans chans att visa sin pappa att han är ingen dålig person och har vitt hjärta och kan ta ansvar precis som Sam gjorde när han var med dem. Allt detta lagras i Tommys överjag som bygger upp hans moral och samvete.
När Tommy då börjar ta hand om hans brors familj så händer det något som gör att det blir ha får en liten konflikt med sig själv, han kysser sin bror fru då de har druckit några dryck. Hans detet, dvs. hans aggressiva impulser gillar inte vad han gjorde och därför sticker han hemifrån och sover i ett hotell istället. Helst av allt tror jag han vill gärna bli tillsammans... Köp tillgång för att läsa mer

Brothers | Filmanalys

[0]
Inga användarrecensioner än.