Buddhismen | Sammanfattning

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 3
  • Religionskunskap 1
  • B
  • 4
  • 1500
  • PDF

Buddhismen | Sammanfattning

En utförlig sammanfattning av världsreligionen Buddhism. Religionens ursprung, de fyra ädla sanningarna, olika riktningar, etik och meditation är några av de saker som tas upp i den här sammanfattningen, som mestadels är skriven i punktform.

Notera att källor saknas.

Utdrag

Skillnad från Hinduism är att Buddhismen har en grundare och det är Buddha. Buddha föddes som en prins i Indien. Buddha = Upplyst. Gyllene medelvägen var Buddhas svar. Man kan inte leva i lyx eller för enkelt. Om man är fattig tänker man bara hur man ska överleva, har man mycket pengar tänker man bara på pengar. Därför ska man ha lagom mycket det vill säga den gyllene medelvägen.

Buddha blev upplyst, och kunde föra kunskapen vidare till sina lärjungar. Enligt legenden var Buddha en rik man som lämnade allt och blev en kringvandrande religiös lärare. Hans undervisning handlade om hur människan kan bli upplyst och befriad från den eviga återfödelsen. Hon måste komma till insikt om hur verkligheten fungerar, menade Buddha. Sedan ska hon leva i enlighet med denna insikt. Buddha fick många anhängare. När han dog vid hög ålder brändes hans kropp på bål. Hans närmaste lärjungar tog hand om kvarlevorna efter honom. De betraktade kvarlevorna som reliker, heliga föremål. Buddha insåg att det finns fyra grundläggande sanningar om livet, och att dessa sanningar kan befria människan från återfödelsen. Till slut kan hon då uppnå ett tillstånd av total frid och frihet. Uppnå nirvana. I det som kallas Benarespredikan utvecklar Buddha tanken om de fyra sanningarna. Det förklarar både hur livet fungerar och hur man som människa ska förhålla sig till detta.

- De fyra ädla sanningarna
a) Allt är lidande – inget varar för evigt, att vara utan något är lidande, lidande att veta att det någon gång kommer att ta slut.
b) Lidandets uppkomst – problemet är inte att saker och ting tar slut. Problemet är hur vi människor förhåller oss till saker och ting förändras och försvinner. Vi vill vara lyckliga och njuta av livet. Detta begär efter lycka driver oss ständigt. Det begäret kallas Buddha för... Köp tillgång för att läsa mer

Buddhismen | Sammanfattning

[0]
Inga användarrecensioner än.