Hur man bygger en armcykel | Gymnasiearbete

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Teknikprogrammet (TE) Årskurs 3
 • Gymnasiearbete
 • G
 • 8
 • 1231
 • PDF

Gymnasiearbetet: Hur man bygger en armcykel | Gymnasiearbete

Ett gymnasiearbete som handlar om hur man bygger en armcykel. Eleven bygger armcykeln från grunden med hjälp av en egenproducerad ritning och svetsar även ihop cykeln. Arbetet innehåller ett flertal bilder som illustrerar arbetsprocessen. Följande frågeställningar utreds:

- Vilka svårigheter finns det med att bygga en armcykel?
- Vart måste tyngdpunkten vara för stabilitet i själva utförandet?
- Vad kommer materialet att kosta?

Elevens kommentar

Innehållsförteckning saknas.

Innehåll

Armcykel - Att konstruera en trebuchet

- Abstract
- Inledning
- Syfte
- Bakgrund
- Metod
- Resultat
- Sammanfattning
- Diskussion
- Källor

Utdrag

Inledning:
Jag valde att bygga en armcykel som projekt eftersom det innehåller flera tekniska aspekter, så som konstruktion, ritning och själva byggandet. Det som är mest intressant är om jag utifrån min ritning i CAD kan bygga en fullt fungerande armcykel. Jag är även väldigt intresserad av träning så att få ta två flugor i en smäll var ju en självklarhet. Då stereotypen om teknister är tjocka, lata och otränade känns det även kul att få motbevis detta.

Syfte:
Syftet med mitt arbete är att få konsturera och bygga en armcykel från grunden. Allt jag kommer ha är en gammal cykel, en svets och min ritning. Plus det material jag kommer behöva köpa in så som plåt stolpar och handtag till själva armcykeln.

Bakgrund:
Själva iden med att bygga armcykeln kommer ifrån tv programmet gladiatorerna. Där de har en armcykel som rör sig framåt på en axel. Cykelns konstruktion är i princip den samma som en vanlig cykel. Det är två handtag så sitter fast på ett kugghjul. När hantagen snurrar runt så rör sig kugghjulet och armcykeln börjar röra sig framåt. Armcykeln som jag har konstruerat fungerar ungefär på samma vis. Skillnaden är att den inte sitter fast på en axel, den är helt fri och man får jobba på samma ställe.

Själva solid Works eller CAD som vi kallar det, är ett animerings program där man kan göra allt från enkla skisser till stora ritningar, skisser på hus, stolar till fulländade bilar. Jag valde att rita upp min skiss i cad för att jag har erfarenheter av programmet sen innan, både när det gäller vanligt cad ritande. Men har också nu gott en kurs där vi ritar i stål... Köp tillgång för att läsa mer

Hur man bygger en armcykel | Gymnasiearbete

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2016-04-26
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  bra hjälp metarial och väl formulerat.
 • 2016-11-11
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Inspirerande och intressant