Che Guevara | Utredande text

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 2
  • Historia A
  • VG
  • 5
  • 1752
  • PDF

Che Guevara | Utredande text

En utredande text kring den argentinske revolutionären Che Guevara. Fokus ligger bland annat på Che Guevaras uppväxt, politiska verksamhet, gerillaattacker i Kuba och avrättning.

Notera att källförteckningen som presenteras är mycket generell.

Innehåll

CHE GUEVARA
- Inledning
- Fakta
- Avslutning
- Källförteckning

Utdrag

Che Guevara föddes 14 juli 1928 i Argentina i staden Rosario. Han föddes i en medelklass familj och hans far var civilingenjör. Che Guevara heter egentligen Ernesto Guevara men fick smeknamnet '' Che '' när han delta politiskt i socialistiska grupper. När han var liten fick han väldigt svåra problem med astma och hans familj var tvungen och flytta från storstaden och flytta till en bergsby som heter Alta Garcia för att inte göra astman värre utav alla föroreningar det fanns i staden. Ernesto spelade många olika sporter men mest Rugby och han blev också lagkapten i deras rugby lag för att han hade en sådan entusiasm och vinnarskalle. När han fyllde 20 år beslöt han sig att börja studera medicin på ett universitet i Buenos Aires för att försöka bli läkare.
Efter att ha studerat i tre år tog han en paus från sina studier och följde istället med sin bästa vän Alberto Granado som också var läkare på en resa igenom hela Sydamerika på en motorcykel. Det var en resa de länge hade pratat om och 1951 åkte de iväg. Denna resa har han själv skrivit i sin dagbok att den påverkade honom otroligt mycket. Bland annat när han såg alla de fattiga människorna samtidigt som vissa hade hur mycket pengar som helst. Han tyckte att Sydamerika var för ojämnställt och orättvist och han ville göra det mycket mer jämnställt. Han trodde också att en revolution var tvungen att ske för att det skulle kunna bli ett mycket mer rättvist samhälle Sydamerika.
Efter deras resa åkte Che Guevara tillbaka till Argentina där han gjorde klart sina studier i medicin och åkte sedan ensam vidare till Guatemala där han blev en anhängare till... Köp tillgång för att läsa mer

Che Guevara | Utredande text

[0]
Inga användarrecensioner än.