Christiania | Fördjupningsarbete

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Historia 2b - Kultur
  • B
  • 15
  • 4625
  • PDF

Christiania | Fördjupningsarbete

Ett fördjupningsarbete om den omtalade stadsdelen "Christiania" i Köpenhamn, med utgångspunkt i följande frågor:

- Vad är Christiania?
- Hur uppkom Christiania?
- Hur ser Christiania ut idag?
- Vad är Hippiekultur, och hur lever den vidare?

Innehåll

CHRISTIANIA
- Inledning
- Syfte
- Metod
- Frågeställning
- Avhandling
- Reflektioner
- Källor

Utdrag

Inledning

På 70-talet i Köpenhamn så är bristen på bostäder bland ungdomar stor. Många innestads-lägenheter är gamla och nedgångna. Hippierörelser ockuperar byggnader, framförallt i kvarteret Christianshamn. Ett stort naturskönt kasern-område som är avstängt för invånarna lockar stort och en dag så samlas ett stort gäng ungdomar för att sparka ner staketet och ockupera området. Det stiftar en egen grundlag och döper stället till Christiania. Ungdomar lever där sin idealiska livsstil. Längre bort på området så sprider sig en förkärlek till droger och den liberala synen på saken ökar bland befolkningen i Christiania. Med sina 1.5 miljoner böskare per år så är platsen idag Danmarks näst mest populära turistmål. Många åker dit för att uppleva det fria samhället och fascineras av den öppna handeln av hash och marijuana, andra åker dit för att uppleva den gamla hippiekulturen och dess arv.

Syfte

Hippiekulturen är en välkänd kultur förknippad med psykadeliskt målade bussar, batik-kläder, ett enkelt levnadssätt i kontakt med naturen. Tanken med den här uppgiften är att rota lite i hippiekulturen, hur den såg ut då och vilka avtryck den har gjort idag. Jag har valt att skriva om Christiana i första hand då det är ett stort, närliggande geografiskt sätt, avtryck idag från hur man agerade förr och hur kulturen har levat kvar. Det har alltid rått stora diskussioner om Christiana, diskussioner som fortfarande pågår 45 år senare.
Jag tror att för mig som elev är detta ett bra ämne att hantera i syftet att visa mina kunskaper om förändringsprocesser och dåtidens påverkan på nutiden... Köp tillgång för att läsa mer

Christiania | Fördjupningsarbete

[0]
Inga användarrecensioner än.