Demokrati i Sverige och antikens Grekland | Jämförelse

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Teknikprogrammet (TE) Årskurs 2
  • Historia 1a1
  • A
  • 3
  • 1741
  • PDF

Demokrati i Sverige och antikens Grekland | Jämförelse

En jämförelse mellan den direkta demokratin som var det politiska styrelseskicket under Antikens Grekland, och den representativa demokratin som kännetecknar Sverige idag. Eleven beskriver de olika begreppen samt utvecklingen för dessa. Han redogör även för systemens för- och nackdelar och argumenterar för det styrelseskick som han själv anser vara det mest främjande för den politiska processen idag.

Utdrag

Det vi syftar på när vi pratar om demokratin i det antika Grekland varade bara i ungefär 100 år och var från början enbart ett experiment för att hitta ett nytt sätt för ett rättvist samhälle. Det visade sig att folket gillade och föredrog det nya styrelseskicket. Det fungerade på det sättet att alla medborgare som var över tjugo års ålder var tvunga att aktivt delta i regeringen om de blev tillkallade till att göra det. Det som fick rösta under denna tid var fria män och endast fria män, alltså fick varken kvinnor, barn eller slavar vara med och delta aktivt i regerigen eller rösta. Varje år var det en lottning där 500 namn blev dragna från en pott med samtliga medborgares (fria män som hade utfört militär träning) namn. De 500 som blev dragna ur denna lottning blev utsädda att under ett helt år ansvara för att komma upp med nya regler samt ändringar för de gamla regler som redan existerade. Självfallet föll dessa lagar inte i ordningen föränn alla medborgare hade fått chansen att rösta ja eller nej på de frågor och lagar som tagits upp. I Aten samlades folket på Akropolis och röstade med handuppräckning. Det var majoriteten som avgjorde om beslutet gick igenom eller ej. Det var alltså folket som var lagstiftare och samtliga medborgade fick vara med och avgöra om några förändringar skulle genomföras. Den här typ en av demokrati kallas för direkt demokrati. Direkt demokrati förutsätter att befolkningen (fria män) är relativt liten då alla medborgares röster ska räknas och tas in för hand. Denna regeringsform i det antika Grekland tog sitt slut när Aten förlorade ett krig mot spartanerna i det Peloponnesiska kriget.

Det finns många för och nackdelar med den direkta demokrati som existerade under det antika Grekland. Den absoluta fördelen är det att alla medborgare fick chansen att rösta samt att alla fick chansen att ta upp det... Köp tillgång för att läsa mer

Demokrati i Sverige och antikens Grekland | Jämförelse

[0]
Inga användarrecensioner än.