Den plötsliga dörren av Sofia Albertsson | Analys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 3
  • Svenska som andraspråk 3
  • A
  • 3
  • 1425
  • PDF

Novellanalys: Den plötsliga dörren av Sofia Albertsson | Analys

En novellanalys av Sofia Albertssons novell "Den plötsliga dörren" från 2012 i novellsamlingen "Den plötsliga dörren - Berättelser om perversa ostar, skrikande ålar, flickors skära objekt, kroppspotatisar, deprimerade huvudfotingar, kättjefulla kvalster, våldsamt feta hinnor, grannen Kaos och andra osedligheter" där eleven har analyserat utifrån följande frågor:

1. Återge novellens handling i korta drag. Vad handlar novellen om?
2. Vilka är karaktärerna i novellen? Hur uppfattar du dem?
3. Vad händer i slutet? Förklara med egna ord vad en läsare förstår när novellen tar slut. Förklara hur du tänker, vilken är din egen tolkning av det skedda?
4. Beskriv språket i novellen! Hur är språket och stilen? Vilka ord används? Hur beskrivs saker? Motivera tydligt med dina egna tankar och styrk dina påståenden med några korta citat ur novellen för at ge exempel.
5. Vem är författaren? Vad kan du hitta för information om denne?
6. Vad tyckte du om novellen? Motivera varför du tycker som du gör!
7. Avsluta med att berätta vad du tyckte var svårt och/eller lätt med att läsa och förstå innehållet. Har du läst noveller förut? Vad tycker du om den språkliga nivån i texten? Har du lärt dig nya ord, t.ex.?

Utdrag

1. Återge novellens handling i korta drag. Vad handlar novellen om?
Novellen handlar om en man som bor i en lägenhet och som efter ett tag tag av att ha bott i lägenheten upptäcker en dörr i sin hall. Hur dörren upptäcktes var genom att mannen plockade undan sina sommarkläder på klädstången i hallen.

Genom tiden som han har bott där försökte han veta vad som befinner sig i den mörka och långa korridoren, men till ingen nytta försökte han komma till slutpunkten av korridoren då det aldrig gick att komma fram till andra sidan. Dessutom var det för mörkt för han att fortsätta då han var rädd.

Mannen insåg i efterhand att han kunde lura in någon annan igenom den mörka korridoren och i utbyte får personen i fråga en summa pengar på 500 kronor. Den man som fick förfrågan att gå igenom korridoren hoppades på att det skulle vara en enkel uppgift, men när lägenhetsinnehavaren förde in honom med en ficklampa i korridoren för att lösa mysteriumet med korridoren kom han aldrig tillbaka.

Detta oroade mannen som bodde i lägenheten eftersom han inte visste vad som kunde ha hänt honom, av nyfikenhet gick lägenhetsinnehavaren in för att kolla vart mannen befann sig som fick betalt för att gå in. Det var då som lägenhetsinnehavaren upptäckte mannens accessoar på marken, och det var smetiga fläckar på den. Mannen som fick betalt för att undersöka korridoren sågs aldrig igen, och efter hans besök har det uppstått olika ljud inifrån korridoren och bland dessa olika ljud var vrål och rop... Köp tillgång för att läsa mer

Den plötsliga dörren av Sofia Albertsson | Analys

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till Den plötsliga dörren av Sofia Albertsson | Analys.