Språkbruk - Dialekt, sociolekt, sexolekt | Diskuterande text

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
  • Svenska 1
  • B
  • 7
  • 1705
  • PDF

Språkbruk - Dialekt, sociolekt, sexolekt | Diskuterande text

En personlig diskuterande text som handlar om språkbruk, med fokus på olika "lekter" - dialekt, sociolekt och sexolekt, samt hur man pratar i olika grupper och hur det påverkar vår kommunikation.

Utdrag

”Jag pratar, du pratar, han/hon/det pratar, vi pratar, de pratar”. Det var ett av de spanska verb jag hade fått i läxa att böja tills nästa vecka. Olika ändelser för olika personer, men inget man tänkte något djupare på. Och varför inte egentligen? Att prata är för oss en självklarhet. Ungefär som att andas, eller att gå. Vi gör det varje dag, men vi tänker inte på hur vi gör det. Skulle man börja tänka på vartenda litet ord, uttryck eller rörelse som man säger eller gör när man pratar så skulle man förmodligen bli galen tillslut. Men talesättet visar faktiskt till stor del hur man är som person och man kan kan få reda på väldigt mycket om en person genom att bara höra den prata. T.ex. vart någon är ifrån, vilken åldersgrupp, och ibland också vilken samhällsklass någon tillhör.

Jag upplever själv att jag pratar väldigt ren svenska. Då min mamma är ifrån västkusten så har jag inte tagit efter särskilt mycket västgötska från henne. Min pappa som däremot är härifrån har inte särskilt utpräglad dialekt, något som kan bero på att han har rest och flyttat mycket under sin tid. Därför har jag inte växt upp med att prata så mycket västgötska hemma. Självklart använder jag ibland ord som andra skulle säga är väldigt typiska för västgötskan, men de småorden eller uttrycken är inget som direkt ”ändrar” min dialekt. Jag är dock väldigt lättpåverkad av andras dialekter och kan byta ut vissa meningar eller ord bara efter någon dag om jag varit omgiven av andra dialekter, och ofta då utan att jag tänker på det. Min uppfattning om min dialekt är ju dock inte likadan som alla andras och skulle jag möta någon som pratade väldigt tydlig rikssvenska så kanske min dialekt skulle uppfattas som en typisk... Köp tillgång för att läsa mer

Språkbruk - Dialekt, sociolekt, sexolekt | Diskuterande text

[0]
Inga användarrecensioner än.