Diktaturer och 1984 | Analys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 3
  • Samhällskunskap 1b
  • A
  • 6
  • 2837
  • PDF

Diktaturer och 1984 | Analys

En samhällsvetenskaplig analys av George Orwells dystopiska roman "1984" från 1948. Romanens handling kopplas till olika diktaturer runt om i världen samt till historiska exempel.

Utdrag

Boken 1984 är en framtidsroman skriven av George Orwell. Denna framtidsvision börjar den 4 april 1984 i ett smutsigt och dystert London. Krånglande hissar och avlopp i oreparerade hus med väggar fyllt av vägglöss, ger boken ett intryck av den lortiga miljö som beskrivs från början till slut. Allt utspelar sig i Airstrip One som är före detta Storbritannien som ligger i landet Oceanien. Här är samhället styrt av en oligarkisk diktatur. Befolkningen är under ständig övervakning av regeringen. Tele skärmar som fungerar som kameror finns över allt, i alla rum, gator och hus. Oceanien styrs av ett politiskt parti som kallas Partiet. Staten har alltid makt över befolkningen, och det är detta som gör att dom kan manipulera folket och få dom att i stort sätt tro på allt Partiet säger.
Huvudpersonen är en man som är 39 år gammal, hans namn är Winston Smith. Winston är en tjänsteman som arbetar i sanningsministriet. Hans arbetsuppgift är att ändra på historian som sätter bevis på att Partiet alltid har rätt. Han är stolt över sitt jobb samtidigt som han hatar det, och han gillar inte att tvingas ändra på historian. Han bor i en halv sunkig lägenhet och är inte den personen som vill sticka ut. Hans mycket torftiga liv gör att han vill göra uppror mot Storebror, ledaren över landet.
Storebror är diktatorn som styr landet. Trots att han aldrig visar sig mer än när han ska uttrycka hatet mot de andra länderna eller säga något meningsfullt, så är han dyrkad som en frälsare av alla. Han blir beskriven som ”hårt men ändå stiligt utseende”, och trots att folket inte vet så mycket om varken hans utseende eller personlighet blir han dyrkad och är en man som håller sitt land fritt från fel.
Folket är i allmänhet människor utan några känslor kvar och som nästan bara arbetar som myror som lyder ledaren (storebror). Dom beter sig ibland mycket våldsamt åt folk dom inte känner. Men det finns dom som tyvärr har förnuftet nog att protestera mot storebror och hans styrande, dessa människor försvinner spårlöst och syns ofta aldrig mer.
Ett utav Partiets sätt för att ha bättre kontroll över folket och kontrollera deras språk är att införa nyspråket. Nyspråke-t saknar saker som frihet och mänskliga rättigheter vilket innebär att människor som växer upp med detta nyspråk kommer inte kunna uttrycka sig med dessa saker och aldrig förstå innebörden av sådana ord. Syftet är att begränsa individens tankeutrymme.
Ett ord som skapades av Partiet var också ”Krimtänk”. Krimtänk innebär att man tänker en tanke som är kriminell. Det behövde inte bara räknas som Krimtänk om man sa något eller tänkte något kriminellt. Utan det räckte till och med att man drömde om något kriminellt omedvetet och utryckte det i sömnen.
Dubbeltänk är ytligare ett ord som hamna i Oceaniens nya lexikon. Detta ord innebar att man kunde hålla två olika åsikter om något i huvudet och samtidigt tro och acceptera att båda är sanna. Kan man dubbel tänka ska man också kunna ljuga medvetet men ändå vara fullständigt övertygad om att... Köp tillgång för att läsa mer

Diktaturer och 1984 | Analys

[0]
Inga användarrecensioner än.