Diskussion av Aktiv Dödshjälp - Religionskunskap

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Teknikprogrammet (TE) Årskurs 2
  • Religionskunskap 1
  • C
  • 3
  • 985
  • PDF

Diskussion av Aktiv Dödshjälp - Religionskunskap

En kortare uppsats i Religionskunskap 1 som diskuterar "rätt" och "fel" när det gäller aktiv dödshjälp. Eleven beskriver fenomenet och dess utveckling, och diskuterar sedan ämnet ur etiska synpunkter (pliktetiskt, avsiktsetiskt och konsekvensetiskt).

Lärarens kommentar

Bra jobbat, kunde varit lite mer utvecklat.

Elevens kommentar

Fler perspektiv

Utdrag

"Aktiv dödshjälp är i stort sätt en väg ut ur livet med hjälp av en annan människa. T.ex. ifall man har en sjukdom som gör att varje dag är ett lidande, och man hellre vill dö än att leva ett liv fullt av lidande. Eller också att man är gammal och känner att man levt livet färdigt och att man inte längre har något liv kvar på denna jord så ger dödshjälp dig en väg ut ur ditt varje dags 'helvete'.

Aktiv dödshjälp är egentligen inget begrepp som finns med i sjukvårdsspråket som används, utan är ett begrepp som vuxit fram genom åren. Det som gav dödshjälpen ett dåligt intryck var under 1930 – talet när Hitler var i makten och ville utrota alla judar, handikappade och bögar.

Och det var precis det som gav uttrycket aktiv dödshjälp en dålig klang och det var förmodligen en av anledningar till att det idag är förbjudet med dödshjälp på många ställen, hur illa en människa än har det. En läkare i Sverige kan bli dömd för dråp ifall denne utför en handling som den här..."... Köp tillgång för att läsa mer

Diskussion av Aktiv Dödshjälp - Religionskunskap

[0]
Inga användarrecensioner än.