Diskussion: Monoteistiska religioner och hinduism och buddism

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
 • Religionskunskap 2
 • A
 • 4
 • 2832
 • PDF

Frågor och svar: Diskussion: Monoteistiska religioner och hinduism och buddism

En diskussion utifrån givna frågor som handlar om monoteistiska religioner jämfört med hinduismen och buddismen, samt olika inriktningar inom religionerna. Här diskuteras om man verkligen kan säga att en religion tycker på ett visst sätt, samt vilken religion eleven själv föredrar.

Notera att källor saknas.

Innehåll

1. Tycker du att detta påstående stämmer ”De monoteistiska religionerna är mycket mer styrda och icke tillåtande än hinduismen och buddhismen”. Motivera för ett ja eller nej. Exemplifiera med fakta.

2. Alla religioner som har studerat har inriktningar såsom protestantisk, teravadabuddhism, shiamuslim och så vidare. Vad är det som har gjort att dessa riktningar har skapats, går det verkligen att tala om t.ex. islam och säga att ”så här är det?” Exemplifiera med fakta.

3. Vad ser du för likheter och skillnader mellan hinduismen och buddhismen?Är det rätt att påstå att
hinduismen är monoteistisk och buddhismen endast en filosofi, ingen religion? Argumentera och exemplifiera med fakta.

4. Finns det någon utav dessa religioner som vi har studerat som tilltalar dig? Vilken och varför i så fall? Och vilket behov verkar religion fylla hos människor, varför tror du att så många människor väljer att leva ett religiöst liv?

Utdrag

Med tanke på att varje religion har sina olika inriktningar så tror jag inte att det går att prata om en religion och säga ”så här är det” för att varje inriktning har egna regler som följs och egna tolkningar. på sker och ting.Till exempel skillnaden mellan sunniter och shiiter är deras syn på ledarskap och tolkning på gemensamma källor som till exempel koranen och hur islams tidigare historia ska förstås. Denna oense har funnits sen 1400 år tillbaka, efter profeten Muhammeds död. Ett annat exempel är judendomens inriktningar: ortodoxa, konservativa och liberala. De ortodoxa är de som är hardcore och följer reglerna i... Köp tillgång för att läsa mer

Diskussion: Monoteistiska religioner och hinduism och buddism

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2015-10-21
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Bra diskussion och argumentation.
 • 2017-04-26
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  tackaaaaaaaaaaaaaaaaaaar!