DNA-extraktion ur kiwifrukt | Labbrapport

- Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
- Biologi 1
- C
- 4
- 800
DNA-extraktion ur kiwifrukt | Labbrapport
En labbrapport vars syfte är att extrahera DNA ur en kiwifrukt, för att illustrera ett exempel på hur man utvinner och analyserar genetiska arvsmassa. Arbetet innehåller en rad bilder som redogör för laborationsprocessen.
Lärarens kommentar
Högsta möjliga betyg, C.
Innehåll
Labbrapport
- Syfte/hypotes
- Materiel
- Metod/utförande
- Resultat
- Diskussion/slutsats
- Källor
Utdrag
Materiel
• T-sprit (nedkyld i 24 timmar)
• Kiwi
• Diskmedel
• Salt (NaCl)
• Tratt
• Pappersfilter
• Mätglas
• Potatissticka
• Sked
• Kniv
• Skärbräda
Metod
En kiwi skars itu med kniv på en skärbräda. Kiwins innehåll gröptes ur för att särskilja skalet från fruktköttet. Därefter mosades kiwins kött. 5ml diskmedel späddes ut i 50ml vatten.
Ett pappersfilter lades i tratten och tratten placerades i lämplig bägare. Diskmedelsblandningen hälldes sedan över fruktmoset från kiwin. En nypa salt tillsattes till blandningen och därefter blandades lösningen väl med sked. Fruktmoset hälldes därefter ned i tratten för filtrering. Volymen av det filtrerade fruktmoset uppmättes i bägaren, 1dl och sedan tillsattes en lika stor mängd nedkyld rödsprit i kärlet. Därefter fördes potatisstickan ned i lösningen för extrahering av kiwins DNA i form av en genomskinlig gel-aktig substans... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in