Dvärgen | Bokanalys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
 • Svenska 2
 • B
 • 5
 • 2279
 • PDF

Dvärgen | Bokanalys

En utförlig och genomgående bokanalys av Pär Lagerkvists roman "Dvärgen" från 1944. Eleven diskuterar romanens stil och ton, samt dess karaktärsskildringar, och refererar löpandes till citat för att ge läsaren en ännu större inblick i Lagerkvist litterära stil. Ett flertal perspektiv som redogör för verkets teman och budskap lyfts även fram, och eleven delar sina egna åsikter och tankar om verket.

Utdrag

”Jag är 26 tum lång, välväxt, med de rätta kroppsproportionerna, möjligen är huvudet något för stort. Håret är inte svart som andras utan rödaktigt, mycket strävt och mycket tätt, bakåtstruket från tinningarna och från den breda fastän inte särskilt höga pannan. Lagerkvist”, 1944, s. 9.
Så börjar Pär Lagerkvists roman ”Dvärgen”. Redan från början känner man av den hemska och mörka stämningen som blir ens följeslagare ända till sista bladet. Författaren har gett en klart och tydligt ledtråd om att det kommer handla om en ondskefull dvärg.
Boken ”Dvärgen” som är skriven av författaren Pär Lagerkvist inleds på detta sätt. Romanen blev Pär Lagerkvists publika genombrott år 1944. Romanen är en påhittad berättelse som inte är hämtad från verkligheten. Dvärgen handlar om en 26 tum lång, gråögd, oerhört grym och känslokall liten man. I boken framkommer inte hans egentliga namn och det är just vad som väcker intresse. Dvärgen, som denne lille man kallas, är en egotrippad person som hatar allt han inte begriper sig på såsom kärlek eller lycka. Genom att försöka tyda varje ny persons personlighet försöker han att bilda sin egna hatfulla och ondskefulla uppfattning. Dvärgens utseende är väldigt likt ett barn men hans tankar samt ideal är likt den värsta tyrann. På detta sätt lyckas han med att lura många till döden och olycka. Den enda människan han tycker om är hans furste, och för honom gör han allt.
Huvudpersonen i boken är själva dvärgen. Dvärgen är en oerhörd fruktansvärd människa, själva djävulen. Han gör allt i sin makt bara för att förstöra för människorna, förutom för fursten som han dyrkar. Övriga viktiga personer i boken är som sagt fursten Leone som är en stilig karl i sina bästa år, furstinnan Teodora som dvärgen från början påstår vara en ful kvinna, hennes älskare don Riccardo och fursterdottern Angelica. I slutet av boken omvandlas Teodora till en liten grå råtta. Dottern är mystiskt och osynlig sak, som smyger runtomkring hovet. I boken anländer dessutom en man vid namnet Maestro Bernardo och fyller en viktig plats vid hovet. Dvärgen blir påverkad av denne man där han upptar Dvärgens tankar under en långvarig period, men sedan som avbryts av det annalkande... Köp tillgång för att läsa mer

Dvärgen | Bokanalys

[6]
Användarnas bedömningar
 • 2014-11-04
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Jag tycker eleven skrev utförligt och nyanserat. Träffade precis hur en bokanalys ska vara. Det enda jag skulle klaga på är att bokanalysen är fem sidor lång. Kanske ingick i elevens instruktioner men gjorde den svår att orka läsa igenom.
 • 2014-11-26
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Jag tycker att den är utförlig och till en väldigt bra hjälp ifall man skulle vilja kolla hur en bokanalys är uppbyggd!
 • 2016-08-21
  tack för den här analys det var bra
 • 2015-12-17
  Skriven av Studerande på Termin 7
  Gv gvvccfcfcfccfcfrfrfrfrffrfeexexdexexex