Elevnovell | Schizofreni och mötet mellan olika personligheter

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Grundskola Årskurs 8
  • Svenska
  • A
  • 2
  • 888
  • PDF

Elevnovell | Schizofreni och mötet mellan olika personligheter

En kortare elevnovell som handlar om en doktor med schizofreni, och vad som sker en natt då hans olika personligheter möts.

Lärarens kommentar

Du har skrivit en alldeles förträffligt fin novell som är komplex, ovanlig och mycket svår att skriva? Din novell har en enkelhet som den ska ha med kort tidsrymd, få personer, händelser [som avslutas och har tillbakablickar] och platser. Du har valt ett ganska rakt sätt att berätta men å andra sidan har du flertalet berättarperspektiv [som ibland kan vara kluriga att hålla reda på]. Du har många ledtrådar, föraningar och en upptrappning av spänningen. Du har många välutvecklade gestaltande beskrivningar och välanvänt bildspråk i novellen. Du har ett oväntat slut, många bra inre monologer. Språkligt är det felfritt med flyt i språket. Du har fina vändningar och en komplexitet i språket som blivit allt bättre.

Elevens kommentar

Eventuellt förlänga den lite.

Utdrag

"Vad händer när kolen får sin gnista? Det blir eld. Vad händer då när en på tillsynes vanlig man får sin gnista? Vad händer när en på tillsynes vanlig man möter sin gnista? En man som precis tog studenten. En man som behöver jobba 16 timmar om dagen för att kunna betala sina räkningar. En vanlig doktor. När denna man ska möta sin gnista så dör han.

Men det finns en till man. Denna man är väldigt lik den andra men ändå är dem så olika. De är som en katt och en mus. De söker inte varandra, men när de ändå hittar varandra så blir det jakt. Allt den här mannen behöver är pengar för att betala sina skulder. Pengar som han inte kan skaffa själv, så han använder andra metoder. Dessa metoder har funkat länge, men inte nu. Han stal och dödar, men inte nu, för nu kommer döden och knackar på hans dörr.

Sen så finns det en tredje man. Han är en liten valp som är omringad av vargar. Han gör det som andra säger åt honom att göra. Han är en rik man, men ändå är han fattig. Denna man saknar initiativ och drivnadskraft för att göra något själv, så han följer dem som är större och starkare. Den här mannen ska också dö."... Köp tillgång för att läsa mer

Elevnovell | Schizofreni och mötet mellan olika personligheter

[0]
Inga användarrecensioner än.