Endogena och exogena processer | Instuderingsfrågor

- Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 3
- Geografi 1
- A
- 5
- 1856
Endogena och exogena processer | Instuderingsfrågor
Instuderingsfrågor om endogena och exogena processer.
Eleven har svarat på följande frågor:
Endogena processer
1. Förklara följande begrepp: - Spridningszon - Subduktion - Konvergens - Förkastning
2. Vad är kontinentaldrift och vad är drivande bakom processen? Förklara även vilka konsekvenser kontinentaldrift kan ha samt vilka naturkatastrofer fenomenet kan skapa.
3. Redogör utförligt och detaljerat vad det geologiska kretsloppet är. Förklara även vad en sköldvulkan och en stratovulkan är.
4. Vilka åtgärder kan vi människor ta till för att skydda oss från naturkatastrofer så som jordbävningar eller vulkanutbrott?
Exogena processer
1. Vittring är en naturligt förekommande process i naturen. Beskriv vad kemisk vittring samt mekanisk vittring innebär. Redogör även var på jorden de olika vittringsprocesserna är vanligast förekommande.
2. Förklara följande begrepp: - Deponering - Erosion vind/vatten - Delta - Meandring
3. Ge exempel på olika massrörelser samt hur och varför de uppstår.
4. Förklara varför människan bosatte sig vid Nilens delta och längst floden?
Vilka förhållanden gynnade människan och vilka risker finns det med att bo nära vattendrag?
Utdrag
1. Förklara följande begrepp: - Spridningszon - Subduktion - Konvergens - Förkastning
Litosfärplattor är jordens övre skikt som är delade i “plattor” som ständigt rör sig, beroende på hur det rör sig skapar det olika processer. Rör sig plattorna ifrån varandra så bildas en så kallad spridningszon: Spridningszon: är när två kontinental plattor rör sig ifrån varandra. När kontinental plattorna rör sig ifrån varanda så tränger magma upp i sprickan och kan bilda vulkanism, ett exempel är den Mittatlantiska ryggen vid Island, där ny havsbotten bildas genom att magma når ytan och stelnar.
Subduktion: är när en kontinentalplatta kolliderar med en oceanplatta, eftersom ocenplattan är tyngre så kommer den att tryckas ner under kontinentalplattan. När oceanplattan trycks ner under kontinentalplattan så tränger magman upp och bildar vulkanutbrott.
Konvergens: är när två kontinentalplattor kolliderar och slår ihop i varandra, och eftersom att kontinentalplattorna är lika lätta så är det ingen som pressas under eller över den andra. Så då veckas berggrunden och skapar bergskedjor. Ett exempel på detta är när den indo-australiska plattan kolliderade med den eurasiska och bildade bergskedjan Himalaya.
Förkastning: är när två plattor rör sig längs med varandra och detta bildar spänningar mellan plattorna. Efter ett tag släpps spänningen och då bildas jordbävning som kan vara ... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in